Čeka nas veliko poskupljenje hrane, obilne padavine i majski sneg dižu cene: Držaćemo se za glavu dok budemo plaćali (CENOVNIK)

O trešnjama i malinama ćemo samo maštati, dok će nam mladi krompir i luk, rotkvice i zelena salata izbijati pozamašne sume iz novčanika. Sneg se zabeleo na Zlatiboru, planinskim područjima Nove Varoši, Sjenice i Ivanjice, kao i u selima kosjerićke opštine. Ono što je zapravo najgore jeste što su vremenske neprilike praktično uništile maline.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji, kazao je da je sneg u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu smrzao i polomio stabla malina i pitanje je da li će uopšte biti roda.

– Malinu su napale neke biljne bolesti i stručnjaci su bili na terenu. Pre snega procena je bila da će rod biti manji za 50 do 70 odsto, a posle snega pitanje je da li će išta ostati – rekao je Radović i dodao da su poljoprivrednici „očajni i ne znaju kako će preživeti tu katastrofu“.

Osim malina, velikih problema će biti i s trešnjama, višnjama i šljivama.

– Zbog nevremena trešanja i višnji će biti veoma malo. Mi smo, inače, značajan izvoznik višnji i sedmi smo u izvozu za Evropu. Takođe, i šljive će zbog obilne kiše ove godine imati značajno manji rod. A čim nečega nema, onda dolazi do značajnog rasta cena – navodi za „Alo!“ Branislav Gulan, agrarni analitičar.

Miladin Ševarlić, agroekonomista, navodi da su tamo gde je došlo do poplave, ugrožene i jagode.

– Kad je reč o povrću, pod znakom pitanja je i mladi krompir. Zbog izuzetno velike količine vode može da dođe do truljenja biljaka. Sad je samo pitanje kakvo će vreme biti posle prestanka kiša, odnosno da li će doći do naglog otopljavanja, većeg broja sunčanih dana… Ako govorimo o onome što je sad aktuelno, što je u fazi vađenja, problem osim s mladim krompirom može biti i s mladim lukom, rotkvicama, zelenom salatom – pojašnjava Ševarlić

Milan Prostran, agroekonomista, kaže da će sneg i grad sigurno oštetiti deo useva.

On navodi da je cena hrane i u Evropi porasla za 1,5 odsto u razvijenim, bogatim zemljama, kao i da je u Srbiji došlo do izvesnog rasta cena, pre svega, povrća.

– Verovatno će doći do nešto viših cena ranog voća a tu, pre svega, mislim na jagode. A onda idu trešnja, višnja, pa malina. Sigurno je da oni s plitkim džepom neće imati mogućnosti da kupuju. Prvo smo imali sušu, a sad su to sneg, grad i olujni vetrovi – navodi, između ostalog, Prostran.

Izvor: alo.rs