Brat i sestra – najjača podrška u životu, ne postoji takva ljubav na svetu

Njihova veza prolazi kroz različite faze – od ignorisanja i rivalstva u detinjstvu, do najjače podrške i najveće pomoći u zrelim godinama.

U detinjstvu se brat i sestra obično slažu kao pas i mačka, ali njihova ljubav je i tada jaka i nežna. Drugačija od svih ostalih. Brat i sestra se vole na poseban način, čak i kada se glasno prepiru i tretiraju jedno drugo kao rivala. Oni koji nemaju tu privilegiju mogu samo da im zavide. Ljubav između brata i sestre je specifična.

U ranom detinjstvu dominira netrpeljivost praćena nerazumevanjem i ljubomorom, jer se deca bore za roditeljsku pažnju. Devojčice su često nežne, pa su odrasli prema njima blaži, favorizuju ih jer su slabije, što iritira dečake, pa pokušavaju da dokažu da su njihove sestre negativci u njihovoj priči. U toj dobi su grubi, ne oklevaju da povuku devojke za kosu, da ih gurnu nogom, da im unište lutku, da im kažu da su dosadne ili glupe. Devojčice ovo doživljavaju stresno i boli ih što njihov brat ne želi da se igra sa njima, pa plaču.

Slična slika se dešava i u pubertetu, kada braća nisu zainteresovana za druženje sa svojim sestrama. Udaljenost je prisutna kao i ranije, ali razlika je u tome što su devojke ojačale, pa često uzvraćaju. Sada i one ignorišu braću, ne pokušavaju da im se približe, čak ni ne pokušavaju da učine nešto protiv njih.

Ali vremenom će se to promeniti, jer kako odrastaju, braća i sestre shvataju da nemaju boljih prijatelja. Počinju zajedno da izlaze, slušaju istu muziku, sklapaju zajednička prijateljstva. Sestre su braći najveća podrška, a braća su za sestre više nego superheroji.

Bliskost između brata i sestre dostiže posebnu visinu u kasnijem životu, kada roditelja više nema, pa se još više oslanjaju jedni na druge. Iako imaju porodicu i sopstveni život, brat i sestra su uvek tu jedno za drugo. To je posebna ljubav koja ne liči ni na jednu drugu.