Brankica iz Banje Koviljače trenira karate od 7. godine, a sada je prva u konkurenciji juniorki

Članica KK Šampioni iz Banje Koviljače i reprezentativka Srbije, Brankica Negovanović (17), od 12. oktobra nalazi se na vrhu rang-liste Svetske karate federacije u konkurenciji juniorki do 53 kilograma. Brankica je ostvarila je veliki uspeh i trenutno nijedan takmičar iz Srbije ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji u svojoj kategoriji nije prvi na svetskoj rang listi.

Brankica trenira karate od svoje sedme godine. Kao mala gledala je stariju sestru Draganu koja je bila među top deset karatistkinja i maštala da se i ona nađe u takvom društvu, ali je uspela ne samo to nego i na bude prva na takvoj rang-listi.

– Uspela sam da budem najbolja juniorka sveta u svojoj kategoriji i svakako sam veoma srećna što sam ostvarila svoj san. Ovo je veliki uspeh ne samo za mene, već i moj klub, moj grad i državu. To je kruna mog dosadašnjeg rada i rezultat učestvovanja i osvajanja medalja na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, a bila sam sedma na Svetskom prvenstvu u Čileu, viceprvak Evrope, treća na Mediteranu, aktuelni dvostruki prvak Balkana i ima tu još medalja. Nije bilo ni malo lako takmičiti se na svetskoj sceni, ali se sav uloženi rad i trud isplatio. Posvetila sam se karateu, predamnom je još mnogo rada, imam cilj, a olimpijska medalja je san svakog sportista i kruna karijere. Do tada ću, nadam se, imati mogućnost da se usavršavam na brojnim turnirima i takmičenjima.– priča mlada karatistkinja iz Banje Koviljače koja je u razvojnom programu Olimpijskog komiteta i priprema se za Olimpijske igre 2024. godine.

Polovina do sada osvojenih bodova biće joj preneto u seniorsku konkurenciju pa će odmah biti među prvih 40, 50, a njena želja je da se i u toj konkurenciji nađe među deset najboljih na planeti. Cilj joj je da napreduje, osvaja medalje i na takmičenjima što bolje predstavlja svoje mesto i zemlju. Kaže da nikoga ne gleda kao konkurenciju već se uvek koncentriše na sebe.

– Moje razmišljanje je da mogu svakoga da pobedim, ali i da od svakoga izgubim. Ne potcenjujem nikoga i nikoga ne uzdižem, time se vodim kroz karijeru i znam da se do uspeha može doći samo kroz veliki rad i odricanja – kaže devojka koje je na vrhu rang-liste Svetske karate federacije u svojoj kategoriji i koja se neće zadovoljiti ovim uspehom već nastavlja dalje, sa željom da žanje nove vrhunske rezultate.

Izvor: kurir.rs