Branislav Trifunović iscepao zastavu Srbije i ostao nekažnjen: Evo zbog čega ga neće stići ruka zakona iako je oskrnavio državni simbol

Glumac Branislav Trifunović iscepao je zastavu Srbije u predstavi „Pad“ koja je izvedena na Festivalu pozorišnih stvaralaca „Metamorfoza“ u Vranju i malo je reći da je napravio ovih dana veliki haos koji je izazvao bujicu komentara na društvenim mrežama.

Izrevoltirani scenom iz predstave pojedinci su odlučili da je napuste.

Mnogi su u svojim kritikama navodili da takav potez nešto odmah treba sanckionisati, da je reč o nepoštovanju države i njenih simbola.

Da li, međutim, zakonom zabranjeno i kažnjivo cepati zastavu ili postoje neki izuzeci?

Krivični zakonik na ovo pitanje daje jasan odgovor – izuzeci postoje, i to ne samo kada je reč o umetničkim delima, što je očigledna činjenica koju ne treba dalje objašnjavati, već i u drugim slučajevima – naprimer, kada je to učinjeno u svrhu kritike.

Naime, iako su novčana ili kazna zatvora u trajanju od tri meseca predviđene za one koji „izlože poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu“, postoje i slučajevi kada je ovo dozvoljeno.

Tačnije, u Krivičnom zakoniku piše da se ovakvo delo neće kažnjavati ukoliko je učinjeno u svrhu kritike, u izvrđavanju službene dužnosti, odbrani nekog prava.

– Neće se kazniti za delo iz čl. 173. do 175. ovog zakonika učinilac ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio – piše u članu 176 Krivičnog zakonika.

I sam Trifunović je na Tviteru podelio ovaj član zakona:

Nakon predstave i Branislav Trifunović je učestvovao na okruglom stolu, tokom koga su se takođe čule kritike na račun cepanja zastave u predstavi.

On je tada poručio da je „sve ovo što ste videli upravo u odbranu zastave“, da je predstava fikcija i običan pozorišni čin nakon kojeg, kada ljudi izađu iz sale, trebaju da se zapitaju šta je to što su videli i kako da to promene.

Izvor: kurir.rs