Boško Obradović: Neću da šetam još 77 godina, Vučić ima rok do 13. aprila

Predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je za N1 da upad na RTS nije bio planiran, već spontan, i da je to bila njegova ideja. Kaže da više neće solirati, ali i da ne prihvata da još godinama šeta bez rezultata. Ja u to ne verujem, Vučić neće pristati na bilo šta osim kada je priteran uza zid, poručuje Obradović.

Boško Obradović je u Novom danu TV N1 izjavio da upad u RTS nije bio planiran već spontan, i da je usledio posle pola sata ubeđivanja sa pripadnicima obezbeđenja i poruke dežurnog urednika javnog servisa da mu ne pada na pamet da siđe i razgovara sa organizatorima protesta.

„To nije bio upad, nego poseta nečemu što je vlasništvo građana Srbije, nečemu što mi plaćamo i omogućavamo mu da funkcioniše (…) Nisam hteo da prekinem program, već da omogućimo gostovanje organizatora protesta posle četiri meseca. Ne moje, ili nekog drugog lidera opozicije (…) Nije bilo incidenata. Koji novinar je imao problem sa mnom? Zoran Stanojević je rekao da nije bilo nikakvog nasilja prema novinarima. Mi se branimo, odgovaramo na Vučićevo nasilje. Za slobodu nekada morate da se izborite mišićima“, poručio je lider Dveri.

Obradović, međutim, nije uspeo u nameri da organizatori protesta gostuju na RTS-u. „Nismo uspeli sada, uspećemo sledeći put“, poručio je on.

Na pitanje da li to znači da ponovo planira slične akcije, odgovorio je: „Ne, nego ćemo dozvoliti da još traju laži. Nećem odustati dok RTS ne bude slobodan. Mi nećemo odustati“ i upitao da li građani treba da šetaju još nekoliko godina „dok se Dragan Bujošević ne smiluje da pusti jedan minut protesta na RTS-u“. „To poniženje ja neću da trpim, možda neko hoće, ja neću“, poručio je Obradović.

Na pitanje smatra li da je nasilan upad na televiziju ispravan način političke borbe, Obradović je ponovio tvrdnju da nikakvih incidenata nije bilo i da je režim Aleksandra Vučića taj koji je nasilan.

„Čovek koji je tražio 100 za jednog, tukao novinare na svojoj inauguraciji, slao ljude da ruše Savamalu, slao batinaše na izbore, koji neguje Jutku, Simonovića, Labana, koji ne dozvoljava da se pokaže snimak automobila smri na rampi u Doljevcu – ne može taj čovek da priča o nasilju. Ne moram ni ja, ali ne može ni Vučić“, kazao je lider Dveri.

Rekao je i da su ostali lideri Saveza bili solidarni sa njim, iako se ne slažu svi sa njegovim metodama, kao i da više neće „solirati“. Boško je ocenio i da u Srbiji više nema institucija i da država ne funkcioniše, te da su ostali samo metodi vaninstitucionalne borbe.

„Ko misli da nastavi da se bori tako što će Vučiću slati pisma, slati mu molbe, moliti ga još 77 godina, ja ne verujem u to. Ne verujem da će pristati na bilo šta osim kada je priteran uza zid. Zašto Vučić nije smenio Jutku pre dve-tri godine? Zašto nije smenio Simonovića pre dve-tri godine? Zašto ih je smenio tek sada? Zato što smo na ulicama. Zato smo oročili zahteve, fiksirali zahteve i ako ih vlast ne ispuni, cela Srbija staje i 13. aprila dolazi za Beograd“, najavio je Obradović.

Tog dana će se, kako kaže, učesnci protesta iz 100 gradova i opština u Srbiji doći u Beograd, i okupiti se ispred jedne državne institucije da iskažu svoje zahteve.

Na pitanje šta će se dogodiri ako vlast odbije da ispuni zahteve učesnika protesta, Obradović je ostao nedorečen: „Onda ćete da vidite šta ćemo uraditi“.

Istakao je, međutim, da su sve vrste građanske neposlušnosti, štrajkova i blokada dozvoljene u borbi protiv, kako je rekao, jednog diktatorskog režima. Kazao je i da bi jedna od šetnji, narednih subota, morala da ide i ka zgradi TV Pink, jer ta televizija ima još veći medijski uticaj od RTS-a.

Na podsećanje da je reč o privatnoj televiziji koja ima pravo na svoju uređivačku politiku, Obradović je ocenio da Pink svoju uređivačku politiku sprovodi zloupotrebljavajući nacionalnu frekvenciju koja je opšte dobro. Ponovio je da Savez za Srbiji nije za bojkot izbora, već da je za fer i poštene izbore, i da je minimum šest do devet meseci pre izlaska na birališta potrebno omogućiti slobodne medije i debatu.

Obradović je poručio i da u demokratiji ne postoji šteta od različitih mišljenja, ali da postoji šteta od Vučićevog stava da je različito mišljenje zločin. Dodao je i da se kod Dveri, u 20 godina rada, ne može naći ni jedan element fašizma, za razliku od vladajuće stranke gde, kako kaže, postoje kult vođe i falange.

Izvor: rs.n1info.com