Bosanac prevario Slovence: Reč o fiktivnom poslu i klasičnoj prevari, nije bilo ni transporta, ni maski

Slovenija je suočena sa velikim nedostatkom maski potrebnih za zaštitu građana, posebno zdravstvenih radnika i drugih kritičnih službi u epidemiji korona virusa.
Pošiljke koje je naručila slovenačka vlada kasne. A kamioni su blokirani na putevima u Nemačkoj i Italiji.
– U bolnicama kojima su potrebna zaštitna sredstva i oprema, situacija je kritična. A u jednoj ustanovi maske su pozajmili auto-lakireri – rekao je ministar odbrane Matej Tonin.

On je izjavio i da „milion i po nabavljenih maski čeka u Nemačkoj u Hamburgu. I da se nadaju da će u Sloveniju stići do kraja nedelje. Dodao je da ne zna zašto je došlo do problema u dostavi. Tonin je napomenuo i da će vlada Nemačke ako zatreba poslati maske avionom.

Međutim, Sloveniji je i iz Italije trebalo da dođe tri miliona zaštinih maski, ali ih nema.

– Ovo je neverovatno, izgubili smo kontakt s vozačem koji vozi tu pošiljku. Pokušavali smo da ga kontaktiramo ceo dan. Ali se ne javlja i ne znamo gde je – rekao je slovenački ministar odbrane.

Šta se, zapravo, desilo?
Matej Tonin je naposletku izjavio je da je sve vreme reč o klasičnoj prevari. Što je ustanovila policija, nakon što se teretu izgubio svaki trag.

On je objasnio da im je bila obećana isporuka maski i da je ministar privrede, Zdravko Počivalšek, bio na vezi sa vozačem kamiona.

– Juče u 14:30 časova vozač je rekao da je na carini u Sežani. A kasnije da će sipati gorivo u Postojni. Posle toga smo izgubili kontakt – izjavio je Tonin.

Maske su bile naručene od preduzeća „Global promet“ čiji je direktor Emir Begović iz BiH, ali se ispostavilo da je reč o fiktivnom poslu i klasičnoj prevari, odnosno da zapravo nije bilo ni transporta, ni maski.

Tonin je rekao i da nije tačna objavljena informacija da su nepostojeće maske bile plaćene deset miliona evra, odnosno da u tom smislu nema štete, naglasivši da će se maske i druga sredstva koja se nabavljaju zbog suzbijanja korona virusa nabavljati po tačno utvrđenim cenama, a plaćati tek nakon njihove isporuke.

Izvor: srbijadanas.com