Borča se digla na noge zbog pokazivanja albanskog orla: Građani ispred pekare „Roma“ pevali patriotske pesme

Nekoliko desetina žitelja Borče protestovalo je danas ispred pekare „Roma“ u jednoj od centralnih ulica ovog beogradskog naselja. Njihov revolt izazvala je fotografija jednog od vlasnika ove pekare objavljena na Fejsbuku na kojoj se vidi kako u samom centru Beograda širi prste preko grudi u znak orla, simolba tzv. Velike Albanije.

Kroz protest koji je počeo u 10 sati u Ulici bratstva i jedinstva prošlo je više desetina građana koji su, noseći srpske zastave i pevajući patriotske pesme, pokazali vlasniku pekare šta misle o njegovom potezu.

Protest je najavljen kao nenasilan, a u takvom maniru je i protekao, iako ga je obezbeđivao veliki broj policajaca.

– Pogledajte, sve su ostavili otvoreno – pokazuje jedan od organizatora protesta na vrata zastaklene bašte ispred pekare.

– I to je provokacija, nadali su se da ćemo da porazbijamo inventar, da uništimo stolove, da polupamo staklo, pa da mi ispadnemo problem, a ne oni. Vidite, sve je na svom mestu, niko ništa pipnuo nije. Nismo mi lopovi i huligani, mi smo porodični ljudi iz Borče koji brane svoj kraj i svoju zemlju – kaže jedan od nezvaničnih organizatora.

Oni objašnjavaju da će svojoj deci da kažu da više ne kupuju ništa u ovoj pekari.

– Ne mogu oni na takav način da skrnave našu zemlju simbolima velike Albanije i to usred Knez Mihajlove. Slikajući se sa znakom orla pokazali su šta misle o nama i kako se odnose prema ovoj državi u kojoj zarađuju i u kojoj su poreski obveznici, a preko toga ne sme da se pređe – kažu oni za Telegraf.

Okupljeni stanovnici Borče priznaju da ranije nisu imali problema sa ovim mladićima.

– Ovo je prvi ovakav incident, ali dolazi u najosetljivem trenutku za našu državu i pokazuju bahat odnos prema našoj državi i prema svima nama od kojih oni žive – priča jedan od protestanata.

Dok se ispred pekare „Roma“ ore patriotske, mahom kosovske pesme, vlasnici pekare su, navodno, u njoj.

– Tu su, tu su. Nećemo mi da ih diramo. Drago nam je što su tu, mogu a vide šta mislimo o njihovom ponašanju. Koliko ja znam, oni žive iznad pekare i pekara je spojena sa tim stanom, tako da su verovatno gore. Neka gledaju.

Sledeći korak im je, kažu, da naprave plakate koje će da polepe po čitavoj Borči.

– Hoćemo da ukažemo svima da ne kupuju više u ovoj pekari. Ne samo u ovoj, nego ni u druge njihove dve pekare – kaže jedan od revoltiranih građana.

Protestu koji je trajao više od dva sata podršku je dao veliki broj ljudi, a sirenama su ga podržali i skoro svi vozači automobila koji su prošli ovom prometnom ulicom u ovom periodu.

Gepostet von Miki Gjuraj Kujtim am Donnerstag, 15. März 2018

Organizatori su se zahvalili svim građanima koji su došli ma protest i pokazali na miran način nezadovoljstvo i borbu.

– Takođe, hvala onima koji su bili sprečeni da zbog praznika da istom prisustvuju, a pružili su podršku. Na ovome se nećemo zaustaviti, daljih akcija i mirmih protesta će biti i dalje… Dok dotični ne napuste naše naselje i zemlju! Ne dozvolimo da arnautski divljaci naseljavaju našu zemlju i dalje. NEMA PREDAJE! KOSOVO JE SRBIJE! DOGODINE U PRIZRENU! – napisali su oni na Fejsbuk grupi koja okuplja žitelje ovog naselja.

Izvor: telegraf.rs