Bolno suočenje sina sa majkom koja je lišila života njegovog brata i sestru: „Oni me vole, sve će biti jasno kad budemo sa Isusom“

Kolbi Rajen, jedini preživeli sin Lori Valou Dejbel, kojoj se sudi zbog ubistva njeno dvoje dece, sučio se sa sudu sa majkom putem telegonskog razgovora. Lori Valou Dejbel optužena je zajedno sa partnerom Čedom Dejbel za ubistvo Tajli Rajan (16), Džošue „Džej Džej“ Valou (7) i Dejbelove prethodne supruge Tami Dejbel, prenosi AP.

Razgovor majke i sina počinje tako što Rajan pita svoju majku da li misli da bi mogla da se krije od njega.

„Ne krijem se, zašto misliš da se krijem?“ Vallou Dejbel odgovara.

„Verovatno zato što si ubila moju braću i sestre! Možda bi trebalo da razumeš“, rekao je Rajan, a majka ga je prekinula:

„Nisam. Žao mi je što se tako osećaš“, rekla je ona.

Poziv je trajao par minuta, a Vallou Dejbel je insistirala da Rajan ne može da zna šta se dogodilo jer nije bio prusutan, ali da su Džej Džej i Tajli srećni i da će se sve srediti u zagrobnom životu.

Rajan je rekao da ga je majka lagala u nekoliko navrata dok su mu brat i sestra bili nestali, a neko mu je čak slao poruke sa sestrinog telefona.

Rajan je u jednom trenutku počeo da viče na majku preko telefona.

„Ubijeni su, zakopani u zemlju – a ti si otišla“, rekao je Rajan.

„To se nije dogodilo“, odgovara Valou.

Rajan zatim počinje da moli majku da mu kaže šta se zaista dogodilo.

„Da znaš da su otišli, a ti si znala! A na moj telefon je stigla poruka od mlađe sestre, koja tad nije ni bila živa,“ rekao je Rajan, a glas mu se povisio: „Jadni moj brate, bio si najslađe dete ikada – u koju svrhu si umro? Kažeš mi da je to Božja volja: da cela moja porodica, uključujući i mog očuha, bude mrtva? Hoćeš da mi kažeš da je Isus Hrist, spasitelj sveta, na tvojoj strani?“

Valou mu ponavlja da je Isus, u stvari, na njenoj strani. Dok poziv traje, Rajan gleda dole, izbegavajući kontakt očima sa majkom brišući suze iz očiju.

„Molim se svaki dan, bez obzira koliko sam ljut na tebe, koliko god da želim da udarim (Čeda Dejbela) lopatom u lice, molim se za tebe, molim se za njega“, kaže Rajan.

Činilo se da snimljeni telefonski poziv aludira na neka od verovanja Valou Dejbel, pri čemu je Rajan rekao svojoj majci da se moli za nju i upozorio je na bogohuljenje.

Kao odgovor, Valou Dejbel se nasmejala.

„Volim te, uvek ću te voleti. Jednog dana ćeš videti i jednog dana ćeš razumeti“, rekla je Valou Dejbel svom sin i rekla da su njegova mrtva braća i sestre „dobro“.

„Oni me vole i dobro su… Možeš da me osuđuješ ceo dan“, rekla je.

Kasnije joj priznaje: „Iščupala si mi srce… Biću u Ajdahu ove nedelje. Moraš da me pogledaš u oči, mama. Pogledaj me u oči.“

Pre poziva, Džim Arčibald, branilac optužene, imao je priliku da ispita Rajana. Rajan mu je potvrdio da je bila dobra majka.

„Da li te majka podsticala da činiš dobre stvari u svom životu?“ upita Arčibald.

„Da“, rekao je Rajan.

Ali, prema Rajanu u dokumentarnoj seriji u kojoj se pojavio na Netflik-u o slučaju, „Gresi naše majke“, priznao je producentima: „Nakon što je moja mama upoznala Čeda Dejbela, promenila se.

On je saznao je da su mu braća i sestre nestali tek kada je policija tražila decu. pokucala na njegova vrata u novembru 2019. Takođe je došao do saznanja da se njegova majka preselila u Reksburg kada je to „video na vestima“.

Prema rečima tužilaca, Valou Dejbel i njen peti muž, Čed Dejbel, zastupali čudna verovanja vezana za sudnji dan, koja uključuju opsednutost demonima i „zombijima“ kako bi opravdali njihov navodni plan da se reše dece i njegove prethodne supruge Temi Dejbel.

Osim toga, optuženi su da su prikupljali novac od životnog osiguranja i skoro 6.000 dolara mesečno od socijalnog osiguranja dece i porodičnih beneficija zbog smrti njihovih očeva: Tajlin otac Džo Rajan preminuo je 2018., a Džej-Džej-jev otac Čarls Valou 2019. godine.

Džej Džej je imala 7 godina, a Tajli je umalo napunila 17 kada su deca poslednji put viđena živa u septembru 2019. Njihova tela su nađena zakopana u dvorištu Čeda Dejbela sledećeg juna. Tami Dejbel je umrla u oktobru 2019. godine, dve nedelje pre nego što su se Valou Dejbel i Čed Dejbel venčali – a obdukcijom je kasnije utvrđeno da se ugušila.

Oboje su se izjasnili da nisu krivi po optužbama za ubistvo, zaveru i veliku krađu, a sudi im se odvojeno. Do Dejbelovog suđenja ostalo je još nekoliko meseci.

Valou Dejbel je optužena u Arizoni u vezi sa smrću njenog četvrtog supruga Čarlsa Valoua. Njeni bivši prijatelji su porotnicima pričali o navodnim duhovnim verovanjima ovog para, koja su zagovarala ideju da zli duhovi mogu da preuzmu nečije telo, terajući dušu te osobe napolje i pretvarajući je u „zombija“. Jedini način da se oslobodimo zlog duha bio je da ubijemo telo, rekla je porotnicima bivša prijateljica Melani Gib.

Izvor: kurir.rs