Bogojavljensko plivanje u Zemunu i na Adi: Uz blagoslov patrijarha hrabro su skočili da osvoje simbol hrišćanstva (GALERIJA)

Tradicionalno plivanje za Časni krst održalo se danas, kao i svaki put na Bogojavljenje, širom Srbije, a u Zemunu plivalo je čak 243 plivača.

Časni krst je osvojila Jovana Leposavić (18) iz Beograda koji je posvetila svojim drugarima koji se leče od kancera i onima koji nisu više sa nama. Pre nego što su skočili u ledeni Dunav blagosiljao ih je patrijarh srpski Irinej.

Osamnaestogodišnjakinja je po završetku podelila sa okupljenima svoju potresnu životnu priču, rekavši da je pobedila rak i da ovaj Časni krst posvećuje svima koji boluju od ove opake bolesti i onima koji nisu više sa nama.

I samoj Jovani, ali i okupljenima krenule su suze tokom potresnog govora. Jovana je inače učenica sportske gimnazije, i nakon oporavka vratila se u školu i među vršnjake.

„Srećan praznik, neka je blagosloven današnji dan kada nas je Gospod ovako brojno sabrao da proslavimo najveći praznik naše svete vere i svete Crkve. Ovo je jedan od naših najvećih praznika, ove godine ga slavimo u miru, a nadamo se da će ovaj mir da se produži. Ovaj praznik slavi ceo naš narod, ali i svi Hrišćani širom sveta. Ovo je praznik radosti, kada se Gospod javio da bi čovek prihvatio njegovo prisustvo. Danas je i naš grad Jerusalim, i naša reka, reka Jordan. Samo ljubav Božja može pokrenuti Gospoda da dođe k nama, jer smo svi mi braćo i sestre ikone Božije. Neka nam današnji dan donese mir, slogu i ljubav, neka nas Gospod svojom dobrotom učini narodom i decom Božijom. Živeli, srećan praznik, Hristos se javi“, poručio je patrijarh Irinej.

Bogojavljenski krst dobili su ove godine predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kao i predstanici ruske ambasade u Beogradu, ali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda priznao je da nije očekivao ovaj krst i priznanje.

„Velika mi je čast da sam danas sa vama na ovaj veliki praznik. Vera, ljubav, nada su nešto što nas svakoga jutra podseća da svaki dan možemo ponovo da počnemo, krenemo ispočetka, krenemo u nove pobede u životu. Ovaj dan je lep i značajan i ovaj trenutak podseća da fizička slabost koju svi imamo, da čovek uz nadu, volju i ljubav, to mogu da prevaziću. Tako da že i ovi naši plivači to danas da urade. Srećan vam praznik“, rekao je Radojičić.

Inače, Bogojavljenjem se obeležava uspomena dan kada je prema predanju Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i njega poslušajte“.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i Hrista kao mesije. U svim pravoslavnim crkvama se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišcanskih praznika. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

ADA CIGANLIJA:

Pavle Dragišić (25) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji, gde je u vodu na temperaturi od tri stepena skočilo 55 plivača, među kojima i jedna devojka. Za časni krst pliva se danas i u Zemunu, u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu…

Dragišić, diplomirani inženjer elektrotehnike, već je jednom, 2015. godine, prvi doplivao do krsta.

– Ponosan sam što sam vlasnik drugog Bogojavljenskog krsta. Ne razmišljam o hladnoći, za časni krst plivam od 2014. godine i jedino tada sam bio šokiran kad samo skočio, jer mi je to bio prvi put. Ranije sam se pripremao, vežbao tako što sam plivao u hladnoj vodi, a sada sam se već navikao – kazao je on okupljenima na punim tribinama.

Plivanju za časni krst na Adi prethodila je litija, pripadnici Žandarmerije uneli su i Jerusalimski krst, a episkop Stefan preneo je i poruku patrijarha SPC Irineja, koji danas prisustvovao plivanju za časni krst u Zemunu.

Trka je počela time što je prvo prošlogodišnji pobednik Sava Stevanović, kadet Vojne akademije, prvi preplivao simbolična 33 metra. Raspisan je bio i konkurs za najbolju Bogojavljensku pesmu na kojem je odabran rad pod nazivom „Božja sidra“ Aleksandre Sanje Nedeljković, a publika je mogla da je čuje u izvođenju Ivana Milinkovića iz grupe „Legende“.

Prisutni su pozvani i na Bogojavljensko pogruživanje, kada svi vernici koji to žele takođe odlaze u vodu.

Izvor: kurir.rs/blic.rs