Bio sam prezadužen, a onda sam uveo novo pravilo i sada imam više novca nego ikad

Kreditna kartica i minusi na računu progonili su me svakodnevno, neprestano sam bio dužan i kao da nikada u novčaniku nisam imao prebijenu paru. Stalno sam sebi ponavljao da ću biti ozbiljniji sa novcem kad nađem bolje plaćen posao. I našao sam ga, ali nažalost opet sam bio u raznim dugovima do grla.

Stvar je došla dotle da su moji roditelji počeli da mi prete da mi više neće davati novac i to s pravom. Uništilo me je impulsivno kupovanje. Vidim nešto što mi se sviđa i moram to odmah da imam. Pogotovo ako je na popustu.

Tako sam jedne noći, kao i mnoge druge, ležao u krevetu pokušavajući da zaspim. A onda sam se setio majčinih reči na koje sam uvek zakolutao očima: „Ako ti se nešto sviđa, nemoj to odmah da kupuješ. Sačekaj da vidiš da li to želiš i sutra.“ Odlučio sam da je konačno poslušam.

Odlučio sam tog meseca da novac koristim isključivo za potrebne stvari. Prvih nekoliko dana su za mene bili užasni – odbijao sam pozive na kafu, prolazio sam što je brže moguće pored restorana brze hrane da se ne bih prevario i ušao da pojedem nešto. I ne samo da sam uštedeo novac, već sam i smršao.

Pravilo koje sam postavio bilo je jasno – ako mi se stvarno sviđa taj predmet i tri dana kasnije, kupiću ga. Sledećeg meseca, nakon ove promene koju sam uveo, plata je legla. Nisam bio ni svestan da na svom računu imam veliki iznos poslednje plate.

Takođe, kada sam video prve rezultate, shvatio sam da štednja nije samo moguća, već i sjajna ideja. Naravno, taj prvi mesec sam teško podneo, a i uveo sam neka nova neka pravila. Odlučio sam da ne kupujem stvari koje mogu da koristim samo jednom (na primer – kafa za poneti, sendvič, pekarske kifle, pivo u kafiću).

S druge strane, ako nešto jako želim i tri dana kasnije, pa čak i tu kafu, kupiću je. Ne mogu vam opisati koliko sam impulsivne kupovine sprečio ovim jednostavnim pravilom. Sećam se da sam samo jednom podlegao i kupio sendvič i bio toliko razočaran u sebe. Mogao sam da spremim bolji i jeftiniji kod kuće, pa sam odlučio da nikada više ne pokleknem.

Kuvao sam kafu kod kuće i spremao hranu. Štedeo sam, a višak kilograma se topio. A povrh toga, moj svakodnevni stres se smanjio. I zato svima preporučujem svoje pravilo od tri dana i jednu upotrebu. Verujte mi, to će vam promeniti život.