Beogradski „Pobednik“ se seli u Smederevo, evo i zašto

Restauracija spomenika „Pobednik“ sa Kalemegdana počeće krajem avgusta. Skulptura Ivana Meštrovića nikada nije kompletno restaurirana, a rok za njen završetak je šest meseci.

Radovi će započeti sa statičkom sanacijom koja podrazumeva učvršćivanje temelja, a potom će biti demontiran i preselje u atelje Zorana Kuzmanovića u Smederevo, koji će obaviti umetničku restauraciju u svojoj radionici „Kuzman“.

Zoran Kuzmanović, Smederevac, jedan je od naših najznačajnijih vajara. On već ima iskustvo u restauraciji skulptura, jer je obnovio skulpturu Žetelica u Topčiderskom parku, biste Dositeju Obradoviću, Josifu Pančiću i Vuku Karadžiću na zgradi Treće beogradske gimnazije, spomen obeležja srpskog vojničkog groblja u Tunisu, spomenika Palim Šumadincima u Kragujevcu, „Dečaka sa krčagom“ sa Čukur česme.

Podsetimo, spomenik „Pobednik“ postavljen je na najviši bedem beogradske tvrđave, a delo je čuvenog Ivana Meštrovića. Naručen je od strane beogradske opštine kao simbol pobede srpske vojske nad Otomanskom i Austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine. Rad na spomeniku počeo je 1913. i trajao osam meseci. Spomenik je svečano otkriven 1928. godine.

Izvor: espreso.rs