Beograđanin Dule ušao je danas u svoj auto, a kada je video temperaturu na tabli, ostao je zapanjen (FOTO)

Paklena vrućina danas je pogodila Srbiju, a u prestonici je posebno pakleno! Jedan Beograđanin pod imenom Dule kada je ušao u svoj automobil malo je reći da je ostao zapanjen.

Naime na komandnoj tabli oko 15h popodne je pokazivalo da u automobilu ima 50 stepeni! Konkretno, sve se desilo na Novom Beogradu, a auto je bio parkiran na suncu više sati.

U Srbiji se danas i sutra, prema najavi meteorologa, očekuju veoma visoke temperature i do 39 stepeni, zbog čega stručnjaci savetuju da u takvim ekstemnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

– Deca, trudnice, stari, hronični bolesnici imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i na ponašanje u letnjim mesecima – kažu iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“.

Bitno je i da izbegavate naporne fizičke aktivnosti, a ako imate neodložne obaveze, obavite ih u „najhladnijem“ delu dana, što je obično do 11 časova.

Doktorka Nada Macura navodi da bi na svakih sat vremena do odlaska na spavanje trebalo piti po čašu vode.