Auto-put kroz Crnu Goru skoro je završen – uskoro mnogo lakše do mora (VIDEO)

Auto-put kroz Crnu Goru se gradi u 4 faze, a prva podrazumeva deonicu Smokovac-Mateševo, središnji deo puta koji povezuje Podgoricu i sever Crne Gore. Najbitnija deonica koja obilazi Kanjon Morače, od Podgorice do Kolašina treba da bude gotova do kraja 2021. godine.

Druga faza je deonica Mateševo-Andrijevica i obilaznica oko Podgorice, treća Andrijevica Boljare, a četvrta Podgorica-Đurmani (Bar).

Deonica od Smokovca do Mateševa duga je 41 kilometar i trebalo bi da bude završena u novembru, a ceo put tokom 2022. godine.

Na toj trasi, izgrađeno je 20 mostova ukupne dužine 6,09 kilometara, 16 dvocevnih tunela ukupne dužine 17,74 kilometara, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17,17 kilometara.

Sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca, auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara, što govori o kompleksnosti projekta, piše Investitor.me.

Projektovana brzina na ovoj deonici auto-puta je 100 kilometara na sat, a vreme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i po na samo 25 minuta.

Auto-put Bar-Boljare povezivaće crnogorsko primorje, Podgoricu i sever Crne Gore. Kada bude izgrađen, povezivaće i Crnu Goru sa celom Srbijom, preko auto-puta Beograd-Boljare, čiji delovi su završeni, a neke deonice su u izgradnji i planu.

Izvor: kurir.rs