Analize za četvoro skoro 1.000 evra: Testiranje u Srbiji oko 6.000 dinara, u inostranstvu oko 200 evra

Građani koji budu želeli da putuju u inostranstvo u Srbiji će moći da urade test, koji će koštati oko 6.000 dinara. Pravilo za ulazak u Srbiju je negativan test ne stariji od tri dana ili karantin od 14 dana, pa ko bi ovo drugo da izbegne, moraće pre povratka u zemlju da uradi novi test u inostranstvu, gde ova usluga košta oko 200 evra.

Cena komercijalnih testova u Hrvatskoj iznosi 200 evra, u Austriji 190 evra, a u Grčkoj od 130 do 200 evra. Ovo znači da bi četvoročlanoj porodici koja se sprema za put duži od tri dana za testiranje u Srbiji trebalo 24.000 dinara. Cena letovanja za tročlanu porodicu u Grčkoj usred sezone iznosi oko 750 evra, a u Hrvatskoj oko 950.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, kaže da svaki dodatni trošak pravi problem i smanjuje broj ljudi koji može da putuje, a da će se situacija s letovanjima biti jasnija kad sve zemlje zvanično objave cene testova.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, smatra da treba dobro razmisliti da li se ove godine isplati putovati van zemlje:

– Sve i da ovde test košta manje od 6.000 dinara, a u inostranstvu 200 evra, to je opet svota, a vi za 100 evra možete negde da iznajmite apartman. Savetujem ljudima da ove godine odlože putovanja van zemlje – što zbog zdravlja, što zbog troškova.

Komercijalno testiranje će početi 18. maja, kad se otvara aerodrom, a cena testiranja biće zakonski propisana.

Izvor: kurir.rs