Američki bivši diplomata spremao ajvar u Šumadiji: Posle pečenja šljivovice, Džon Kapelo u najvažnijoj misiji

Da će mešati ajvar u Šumadiji potpukovnik Džon Kapelo nije ni slutio tokom svoje diplomatske aktivnosti. Bivši vojni ataše u Srbiji i Izraelu i predsednik udruženja „Misija Halijard“ , u porodici Stanojević, kod domaćina Slobodana i Zlate i dr Vladice Stanojevića imao je prilike da nauči stari srpski recept za spremanje cepkanog ajvara.

– Prošli put smo pekli rakiju u selu Zagorica kod Topole, sa potomcima ljudi koji su spasili američku vojnu posadu u tom selu 1944. Zanimljive su veze američkog i srpskog naroda koje otkrivamo-kaže Kapelo. On želi da svojim sunarodnicima kao veliki prijatelj Srba i praktično pokaže lepote i tradiciju Srbije.

– Sa srpskom šljivovicom su oduševljeni. Ajvar je jedan od najboljih specijaliteta koje sam probao. Srpsko selo može u svetu da prezentuje svoje vrednosti i prednosti-kaže Kapelo. Njegov saradnik Bojan Dragićević iz „Misije Halijard“ kaže da se oseća „privilegovano zato što pronalaze bogate istorijske priče koje spajaju naša dva naroda“.

– Posetili smo Kragujevac da se upoznamo sa aktivnostima našeg Crvenog krsta. Vrlo je važna saradnja srpskog i američkog „Crvenog krsta“ od Prvog svetskog rata do danas-kaže Dragićević uz napomenu i da je sjajno što Šumadinci u svakoj situaciji predstavljaju svu lepotu naše zemlje. -Ovakvi susreti daju rezultata i imaju odjeka i dragoceni su za našu zemlju-kaže Dragićević.

Baka Zlata i dr Vladica Stanojević kažu da im je drago što su diplomati dočarali delom lepote srpske trpeze. A na njoj strugana kosovska pogača, specijaliteti iz Šumadije, niškog kraja, pirotskog, Zlatibora.. Stari recepti iz svih krajeva koje je ova domaćica beležila i naučila decenijama unazad.

Izvor: kurir.rs