Albanka Vjosa Osmani se zahvalila: Kad je Vuk Jeremić bio ministar, potvrdili smo nezavisnost Kosova

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani objavila je fotografiju nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića kako napušta sednicu Međunarodnog suda pravde, nakon odluke suda o legitimnosti Deklaracije o nezavisnosti tzv. Kosova i napisala da joj je bila čast da bude deo tima koji je tada predstavljao Prištinu.

– Pre 10 godina, Međunarodni sud pravde je odlučio da je naša Deklaracija legitimna i da nije bilo u suprotnosti sa zakonom. Bila je čast biti deo tima koji je predstavljao Zastavu Kosova u ovom značajnom slučaju – napisala je Osmani uz fotografiju Vuka Jeremića.

Međunarodni sud pravde (MSP) je odlučio tada da je Deklaracija nezavisanosti Kosova potpuno legitimna, što se dešavalo u vreme dok je Jeremić bio šef srpske diplomatije. Zbog toga je Jeremić danas glavna zvezda u Prištini, a predstavnici privremenih prištinskih institucija izražavaju mu zahvalnost na pitanju koje je postavio međunarodnom sudu.

Međunarodni sud pravde u Hagu je, naime, utvrdio 22. jula 2010. godine da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, Rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu. Sud je tako odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalna skupština UN: „Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?“. Od 14 sudija za tu odluku glasalo je 10, a protiv 4 sudije. Savetodavno mišljenje MPS ne obavezuje države.

Izvor: kurir.rs