Ako volite kečap, ovo vam se neće svideti: 5 razloga zbog čega treba da ga izbegavate!

Kada jedu pržene krompiriće mnogi će posegnuti i za kečapom. Ako mislite da birate „zdraviji sos“ jer je reč o paradajzu ovo bi vas moglo baciti na razmišljanje.

Obiluje šećerom

Jedna supena kašika kečapa sadrži više šećera nego keks sa komadićima čokolade, tačnije, 3.7 grama šećera. To bi značilo da čak četvrtinu pakovanja industrijski proizvedenog kečapa čini upravo šećer.

Jedan od sastojaka kečapa je fruktozni kukuruzni sirup, a njega su naučnici povezali s uzrokom raznih tegoba koje izaziva u našem organizmu, poput lučenja insulina, nakupljanja masnih naslaga na stomaku i podsticanja apetita.

Pun je soli

Osim što obiluje šećerom, sadrži i veće količine soli koja podstiče zadržavanje vode u organizmu, a dugoročnim konzumiranjem može da bude i uzrok niza bolesti poput povišenog krvnog pritiska, razvoja kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara itd.

Preuzima ukus jela

Opet se vraćamo na šećer. Upravo zbog tog sastojka u kečapu, „preuzetće“ ukus nad ostalim namirnicama.

Gusta tekstura

Kečap je gust i često je zbog toga problem istisnuti ga iz pakovanja. Kako biste to promenili, flašu je potrebno dobro protresti, a onda se i tekstura kečapa menja pa se prvo istisne vodenastiji deo. Nije baš primamljivo, zar ne?

Jak miris

Miris kečapa je intenzivan i širi se oko vas. Ponekad su potrebni i sati da se rešite jakog mirisa. Pre kupovine kečapa, svakako pročitajte deklaraciju i sastojke, a ako se baš ovog sosa ne možete odreći, radije ga sami napravite kod kuće.

Izvor: stil.kurir.rs