Ako ste u ovoj grupi, ne možete da se prijavite: Veliki broj nezaposlenih ostaje bez 60 evra

Novčanu pomoć od 60 evra, koja u okviru paketa Vlade Srbije pripada nezaposlenima, neće primiti veliki broj nezaposlenih koji se ne vode na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Reč je osobama koje su bile angažovane na privremeno-povremenim poslovima, od mesec, dva i tri meseca, i koje po završenom angažovanju moraju da čekaju 6 meseci da bi se ponovo prijavili na Zavod.

Naime, iako su trenutno nezaposleni, oni ne mogu da se prijave za pomoć. Među onima koji su oštećeni ima i onih koji su propustili da se uredno jave određenog datuma, pa su takođe „kažnjeni“ šest meseci i na Zavod mogu da se prijave tek posle tog perioda.

– Teško je proceniti koliko je takvih osoba, ali mislim da je to od 15 do 20 procenata. I ako je to kategorija kojoj je ova jednokratna pomoć najpotrebnija, zbog papirologije će ostati bez nje. Pošto mi se požalilo mnogo ljudi, otišao sam do Zavoda za zapošljavanje u Jagodini, koji pokriva Pomoravski okrug. Rekli su mi da postupaju po zakonu i da novac mogu da dobiju samo oni koji su na evidenciji u propisanom roku – kaže Tomislav Tanić, grafički inženjer u penziji iz Ćuprije, osnivač NVO „Savez građana Srbije“, a sada njen član.

On moli sve nadležne institucije da se reši ovaj tehnički problem.

– Uz dobru volju rešenje je veoma jednostavno. Samo treba dozvoliti nezaposlenima koji čekaju da prođe šest meseci da se prijave pre isticanja tog roka i malo prolongirati period u kome oni mogu da se prijave, kako bi im se dala šansa da i oni ostvare pravo na ovu pomoć – savetuje Tanić, nekadašnji predsednik Unije manjinskih akcionara Srbije, koji je štitio prava nekoliko miliona ljudi, ali i imovinu Republike Srbije i bio saradnik Saveta za borbu protiv korupcije.

Izvor: novosti.rs