Ako ste se zarazili, a niste se vakcinisali neće vam biti plaćeno bolovanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se juče građanima s namerom da saopšti nekoliko važnih vesti.

On je najavio dodatnu finansijsku pomoć za sve vakcinisane bar jednom dozom, a uz to je najavio i značajnu odluku o bolovanjima.

Kada bude usvojena odluka, vakcinisani će imati pravo na 100 odsto plaćenog bolovanja, dok to odsustvo neće biti plaćeno zaraženima koronom koji nisu primili cepivo.

„Razmatrali smo o odluci, ali će Vlada morati sve da potvrdi. Svi koji rade u državnom sektoru, u vojsci… trebalo bi da imaju pravo za odlazak na plaćeno bolovanje. Bitno je da se niste zarazili svojom krivicom“, rekao je Vučić.

„I nevakcinisani će moći da odu na bolovanje, međutim njima izostanak sa posla neće biti plaćen“, dodao je on.

Predsednik Srbije je otkrio i da će svi koji su vakcinisani jednom ili sa obe doze do 31. maja biti dodatno novčano nagrađeni.

„Razmišljali smo kako da nagradimo ljude koji su pokazali odgovornost i rešili smo da damo dodatnu finansijsku pomoć za sve koji su vakcinisani. Svi sa više od 16 godina i svi koji će se vakcinisati jednom dozom do kraja maja dobiće dodatnih 3.000 države“, rekao je Vučić.

Zakonom o radu je plata za vreme bolovanja za prvih 30 dana odsustva u iznosu od najmanje 65 odsto prosečne zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci. Istovremeno postoji mogućnost da plata bude i veća, ali to se reguliše kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu u samoj kompaniji.

Izvor: mondo.rs