Ako ste primili i 1 evro iz inostranstva morate da platite porez

Poreska uprava pozvala je nedavno programere, jutjubere, profesore stranih jezika, grafičke dizajnere, influensere i sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva, da izmire obavezu plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

Kako je i sam resorni ministar ukazao, to nije nije ništa novo i da se poreski zakoni nisu menjali godinama, te da svako ko je imao prihode mora da plati porez.

Vlasnik jedne knjigovodstvene agencije Milan Trbojević ističe da mu se u posednja dva dana telefon usijao od poziva. On je zbog toga organizovao i online razgvor u kome smo učestvovali kako bi pokušao da razjasni nekoliko pitanja.

– Poreski obveznik dužan da 30 dana nakon ostvarivanja prihoda iz inostranstva podnese poresku prijavu i plati svoje obaveze

– Pet godina unazad Poreska može da vas ganja. Najjednostavnije, to može da uradi sabiranjem vaših prihoda u poslednjih 5 godina i da vam pošalje dopis da objasnite kako ste to zaradili. Morate imati dokaz o tome

– Ukoliko ste utajili porez, bićete kažnjeni s kamatom, na sve prethodne iznose

– Ali ako se već sada prijavite, izbegavate prekšajnu kaznu i potencijalnu krivičnu odvornost, i eventualno zatvor.

– Ovo se ne odnosi na firme već samo na fizička lica

– Ali se odnosi na uplate preko Pejpala, Vestern juniona, Payoneera i svih sličnih platformi

– Ne postoji poreski minimum

– Dakle, ako ste primili i dva evra iz inostranstva po nekom osnovu, mora da se obračuna porez. Zabluda je da je limit 20.000 ili koliki se već iznos licitira na društevenim mrežama

– To potencijalno znači da može da se oporezuje i refundacija za avio-kartu

– Ljudi sad ne znaju da li treba da plate unazad ili ne treba, i ne znaju da mogu da im se pet godina unazad obračunaju svi porezi i dopriosi – rekao je Trbojević.

Nakon tog perioda dug zastareva. Zbog prekršaja platiće od pet do 150.000 dinara kazne i polovinu iznosa utajenog poreza. Utaja iznad 500.000 dinara povlači i krivičnu odgovornost uz mogućnost zatvorske kazne.

Plaćanje poreza i doprinosa na zarade je inače normalna procedura u svim zemljama sveta, pa tako i u Srbiji.

Poreska uprava ranije je saopštila da je na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima na zaradu od fizičkih lica, ustanovila veliko nepoštovanje poreskih propisa.

Ti prihodi se, kako navode iz Poreske uprave, ostvaruju po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće je reč o razvoju softvera, prevođenju, držanju časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna.

Nepoštovanje propisa je ustanovljeno i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama kao što su jutjuberi, influenseri, zatim internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana, tzv. stan na dan.

Izvor: telegraf.rs