Ako ste instalirali neku od ovih aplikacija, izbrišete je odmah

Korisnici Android-a ponovo su se našli na udara trojanca, preko aplikacija koje su legalno preuzete u Google Play prodavnici.

Prema izveštajima stručnjaka kompanije ESET Computer Security, od avgusta do oktobra 2018. godine, bilo je oko 30 aplikacija zaraženih Trojanskim crvom na Play Store-u.

Zlonamerni kod je ugrađen u naizgled nevine aplikacije kao što su „skeneri“ telefona, lampe ili čak horoskop, a u cilju je imao vađenja što više ličnih informacija o korisnicima, a zatim i pljačke.

Aplikacije nakon instalacije pokazuju poruku kako da se oslobodite uređaja zbog nekompatibilnosti, ali se zapravo skrivaju u pozadini i počinju zlonamerne pohode.

Stručnjaci objašnjavaju da zaražene aplikacije nakon instalacije mogu ciljati bilo koju aplikaciju instaliranu na smart telefonu i kreirati prilagođene obrasce koji pomažu korisnicima da traže lične informacije. Takođe bi mogli presresti ili preusmeriti tekstualne poruke da bi zaobišli autentifikaciju u dva koraka, presresti pozive i preuzeli i instalirali druge aplikacije na zaraženom uređaju.

Iako ima oko trideset aplikacija, izgleda da iza njih stoji grupa kriminalaca. U međuvremenu, aplikacije su uklonjene iz Google Play prodavnice, ali su već preuzete od 30.000 korisnika.

Stručnjaci savetuju korisnike da uklone sumnjive aplikacije tako što ćete otići u Podešavanja – Aplikacije, a zatim izabrati da izbrišu sumnjivu aplikaciju. Takođe savetuje korisnicima da provere svoje bankovne račune (ne na smart telefonu) kako bi bili sigurni da nema sumnjivih transakcija ili kupovina. Kompletnu listu kontroverznih aplikacija možete naći na ESET blogu, WeLiveSecurity na dnu stranice.

Izvor: