Ako odete na bolovanje možete ostati bez plate: Novine u propisima donele komplikacije zaposlenima

Novina koja je uvedena u propisima u oblasti zdravstvenog osiguranja imala je za cilj da zaštiti privatnost zaposlenih, ali je umesto toga, izgleda napravila komplikacije što se tiče odlaska na bolovanje.

Naime, novina se sastoji u tome da poslodavac ne bi trebalo da zna od čega mu zaposleni boluje, ukoliko radnik to ne želi da kaže. U tom slučaju, u rubrici gde se upisuje dijagnoza, jednostavno stoji – bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest. Kako kažu nadležni, na taj način se štite podaci o ličnosti, pa je dovoljno da službe samo treba da budu obaveštene o odsustvu i ništa više.

„Sredinom avgusta dopis Ministarstva zdravlja stigao je u našu ustanovu, ali do sada ga nismo primenili. Dok se ne usklade svi obrazci, radimo po starom“, saopštili su iz Doma zdravlja „Voždovac“.

S druge strane, zdravstvene ustanove koje su počele da ispisuju doznake po novom, osiguranicima stvaraju problem. Naime, kada radnik papir donese u firmu, a službenik ga dalje pošalje Fondu, iz Fonda ga, zbog nepotpunih podataka vrate nazad u firmu, a poslodavac osiguraniku da ga dopuni u domu zdravlja. Tada radnik treba ponovo da ide kod izabranog lekara po šifru. U suprotnom neće dobiti naknadu zarade za vreme bolovanja.

Milan Marinković, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da je problem u neusaglašenosti podataka i jedini način da se problem reši je da se propisi između medicinskih ustanova i RFZO usklade.

„To bi moglo da se reši elektronskom razmenom informacija između Fonda i domova zdravlja, pri čemu niko drugi neće učestvovati u toj komunikaciji. Izabrani lekar bi tada mogao da ispiše šifru bolesti“, pojašnjava Marinković i dodaje da je šifra bolesti zadiranje u privatnost zaposlenog i da taj podatak ne bi trebalo da stoji u doznakama.

Međutim, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da njihove filijale nisu u mogućnosti da kontrolišu obračun naknade zarade za vreme bolovanja. Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, u matičnu evidenciju unosi se i podatak o dijagnozi bolesti ili povrede, jer postoji tehnička nemogućnost obračuna bez ovog podatka.

Izvor: informer.rs