Ako nosite platnene maske, ukoliko ovo ne radite svaki dan – ne štiti vas i možete se zaraziti

Umesto jednokratnih maski, mnogi se odlučuju za platnene, jer mogu da se koriste nekoliko puta. Međutim, postoji jedna važna stvar u vezi sa njima na koju mnogi zaboravljaju. Morate da ih perete svakog dana, naročito ako se bavite poslom koji zahteva celodnevno nošenje maske. Ako to ne radite, rizikujete ozbiljne posledice na koži u vidu akni koje su već dobile nadimak „maskne“.

– Nošenje maske prekriva kožu i stvara toplo, vlažno okruženje koje smanjuje protok kiseonika do kože i rezultira nakupljanjem kožnih zagušenja i akni. Povrh svega toga, činjenica da se nosni sekret zadržavaju unutar maske duži vremenski period i u bliskom kontaktu s kožom, mogu takođe povećati broj bakterija kojima je vaša koža izložena, pa stoga rezultirati povećanjem fleka – upozoravaju stručnjaci.

Neodržavanje maske čistom može potencijalno uticati i na vaše zdravlje – uz povećan rizik od zaraze kor.navirusom.

– Jednako je važno svakodnevno osvežavati masku kako biste zaustavili potencijalno širenje Covid-19 ili bilo kojih drugih mikroba na druge. ako ne perete masku svaki dan, stvarate bakterija i potencijalne mikrobe što masku čini neefikasnom. Masku možete sterilisati u mašini za veš ili je možete oprati rukom u vrućoj vodi. Ako je materijal koji se ne može prati, onda su velike šanse da je treba nakon jednog trošenja.

Kada je stavljate i skidate, držite je samo za lastiš i ne dodirujte oči, usta i uši. Nakon što je skinete, detaljno operite ruke.

Izvor: metro.co.uk