8 stvari koje svaki pravoslavni dom treba da ima

Kao prvo i osnovno, svaki pravoslavni dom treba da bude osveštan. Pored toga, hrišćanski dom treba da ima još nekoliko značajnih predmeta.

Ikona

Svaki hrišćanski dom treba da ima ikonu svoje krsne slave. Ikona se postavlja u najsvečanijoj prostoriji, trpezariji ili dnevnoj sobi i stoji uvek na istočnom zidu.
Pored ikone krsne slave, poželjno je da u kući stoji ikona Isusa Hrista Spasitelja i ikona Majke Božije. Na zidu na kome je ikona ne postavljajte nikakve druge slike poput postera, goblena ili umetničkih slika.

Kandilo

Kandilo se postavlja ispred ikone. Pali se uoči i na dan svakoga praznika i svake nedelje, a može goreti neprestano. Kandilo obično pali i održava domaćica. U kandilu gori čisto suncokretovo ulje, na čiju se površinu stavlja specijalni žižak za kandilo. Kandilo i plamen na njemu simbolizuju svetlost nauke Hristove i svetlost života svetitelja pred kojim se kandilo pali. Istovremeno, kandilo podseća ukućane da i oni treba da žive svetlim i čistim životom.

Slovo (anafornik, prosfornim)

To je drveni pečat koji se utiskuje u slavski kolač. Slovo se, isto kao ikona, nosi u crkvu na osveštavanje. Na pečatu su urezana slova: IS HS NI KA što znači Isus Hristos pobeđuje.

Čirak i sveća

Bez sveće se ne može izvršiti nijedan obred, ni molitva u kući. Čirak i sveća stoje na počasnom mestu u kući i pale se uvek pred molitvu. Domaćin pali sveću na sledeći način: Najpre se prekrsti, pomene Boga i svoju krsnu slavu, celiva sveću i pali je po mogućstvu šibicom.
Sveća za slavu se gasi pomoću vina, a manja sveća duvanjem, ili se vlažnim palcem i kažiprstom stisne plamen i fitilj koji gori. Plamen sveće ima istu simboliku kao i kandilo.

Bosiljak

Ova mirisna biljka obavezna je u svakom pravoslavnom domu. Bosiljak se nabere, složi u buket, uveže se u struku i osuši. Takav se čuva preko cele godine i iznosi se kada sveštenik sveti vodicu da njime kropi ukućane. Bosiljak i njegov prijatni miris simbolizuju blagodat Duha Svetoga.

Kadionica

Kadionica u domu je obično ručna, napravljena od zemlje ili metala, i ima raznih oblika i veličina. U kadionicu se stavlja žar od drveta i na žar se stavlja tamjan, koji širi prijatan i blagouhan miris. Pošto u gradovima često nema žara, potrebno je nabaviti specijalni briket u kolutićima koji zamenjuje žar i vrlo je praktičan.
Kadionica i žar u njoj simbolizuju našu žarku ljubav prema veri i toplotu naše hrišćanske duše. Miris tamjana simbolizuje blagodat Svetoga Duha. Kadionica se upotrebljava prilikom svake molitve. Domaćin kadi, držeći u desnoj ruci kadionicu i njome čini znak krsta. Kadionica se takođe drži na svečanom mestu u kući.

Biblija

U hrišćanskom svetu dom se ne može zamisliti bez Svetog Pisma. Sveto pismo je najsvetija, najvrednija, najstarija i najrasprostranjenija knjiga u istoriji sveta, štampana i danas se štampa u milionskim tiražima širom naše planete. U Srbiji nažalost, Bibliju ne možemo naći u svakom domu.

Molitvenik

Molitvenik je obično manja džepna knjižica, u kojoj su štampane molitve za razne prilike, potrebe i vreme u životu jednog hrišćanina. Poželjno bi bilo da tu knjižicu ima svaka kuća. Molitvenik stoji pred ikonom. Kada se obavlja kućna molitva, iz molitvenika se čitaju molitve. Obično ih čita domaćin. Dok se molitve čitaju ostali stoje, pažljivo slušaju i mole se u sebi.

Izvor: opanak.rs