7. aprila, povodom Svetskog dana zdravlja, pregledi u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Svetski dan zdravlja obeležava se sutra – 7. aprila, a tim povodom Ministarstvo zdravlja Srbije organizuje Dan otvorenih vrata u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave ORL i kardiološke preglede, izmere krvni pritisak, urade EKG, provere nivo šećera u krvi.

U onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju kompletni pregledi, građanima će biti omogućeno da obave razgovor s lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja i konsultuju o zdravstvenum tegobama i terapiji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kaže za Tanjug da se Svetski dan zdravlja tradicionalno obeležava u svim zemljama članicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i da je ove godine posvećen primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao osnovi univerzalne zdravstvane zaštite.

„To podrazumeva dostupnost zdravstvenih usluga stanovništvu, a istovremeno i kvalitetnu uslugu“, istakla je Jovanovićeva i dodala da su domovi zdravlja kapija zdravlja i stub kvalitetne zdravstvene zaštite.

Prema procenama SZO, između 70 i 80 odsto zdravstvenih usluga stanovništvo može da realizuje na nivou doma zdravlja, počev od promocije zdravih stilova zivota, promocije, vakcinacije, lečenja, kao i kroz rehabilitaciju i palijativno zbrinjavanje.

„Instituti i zavodi za javno zdravlje imaju zadatak da prate realizaciju primarne zdravstvene zaštite, da učestvuju u njenom planiranju, da se bave promocijom zdravih stilova života kako bi se zdravlje očuvalo i unapredilo“, pojasnila je direktorka „Batuta“.

Podseća da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na zdravlje i informaciju o dostupnosti zdravstvene zaštite.

Sistem zdravstvene zaštite Srbije obezbeđuje zdravstvenu zaštitu građana kroz mrežu zdravstvenih ustanova koju čini više od 350 zdravstvenih ustanova, i to 158 domova zdravlja, oko 40 opštih bolnica i više od 100 instituta i klinika.

Izvor: kurir.rs