6 načina kako pravilno držati bebu

Prema raznim istraživanjima pokazalo se da majke proživljavaju manje stresnih situacija kad su sa svojom bebom u kontaktu koža na koži. Zbog toga postoje stvari na koje morate obratiti pažnju, a tiču se načina na koji držite dete.

Postoje pravila kojih se morate pridržavati ako želite da vaše dete bude bezbedno i zaštićeno. U pitanju su sledeće stvari koje morate promeniti ako ih radite:

1. Podrška leđa

Nije dobro držati samo bebinu glavu ili donji deo tela, već i njena leđa. Prva stvar je što ako ne držite i leđa, kičma će se preopteretiti, a druga da dete može lako pasti iz ruku. Jednom rukom držite bebina leđa, a drugom glavu.

2. Vučete dete za ruku

Ovo je kranje nepreporučljivo, zato što može izazvati nešto što je poznato kao izvučeni lakat što znači da je kost lakata delimično pomerena na zglobu. Kad deca napune 5 godina, njihove kosti su jače i izvučeni lakat ima male verovatnoće za razvijanjem.

3. Držite bebu ispod ruku

Ovaj način nije dobar za podršku celog tela bebe jer se lako može pomeriti ili odjednom okrenuti glavu. Novorođenčad nema razvijene mišiće u vratu, pa je zbog toga izuzetno važno da im držite glavu.

4. Ne menjate stranu dok je držite

Kao što je pomenuto, vrat bebe je slab i ona ne može održati balans dok ne bude 4-6 meseci stara. Zato je i važno menjati strane dok je nosite u rukama, da bi se mišići vrata razvijali na obe strane.

5. Držanje bebine glave na grudima

Položaj bebinog lica je mnogo bitna stvar ako je držite na grudima. Lice treba biti iznad ramena. Ako je naslonjeno na rame, disanje mu može biti otežano.

6. Nosači za bebe

Kad su nosači u pitanju, najbitnija stvar je znati kako ih koristiti. Bebine noge moraju da budu podržane onako kako bi majka držala bebu u rukama, sa obe strane. Na taj način će zglobovi ostati na istom mestu i neće doći do ikakvog pomeranja ili problemma.