6 fantastičnih trikova kako da vaš automobil izgleda sređen kao da je juče kupljen

Do kvarenja automobila često dolazi zbog nedovoljnog i neredovnog održavanja. Ali zaboravljate da ukoliko vaš automobil redovno proveravate, nećete davati dodatan novac na popravke koje biste inače imali. Na primer, trebalo bi da proverite ulje na pređenih 1.000 km, a na svakih 400 km, promenite vazdušni filter. Naravno, tu spada i obavezan tehnički pregled, ali ne zaboravite i na svakodnevne provere (nivo ulja, šoferšajbna, pritisak u gumama…).

Uz sledeće trikove, vaš automobil će biti uvek sređen i delovaće kao da je juče kupljen:

1. Nemojte ignorisati simbole koji se nalaze na kontrolnoj tabli

Automobil vas upozorava da nešto nije u redu preko simbola i lampica na kontrolnoj tabli. Na primer, temperatura motora je previsoka, nešto nije u redu sa elektronskim sistemom, niste spustili ručnu kada ste krenuli ili je nivo kočione tečnosti suviše nizak. Reagujte odmah, da ne biste kasnije plaćali mnogo skuplje popravke automobila, ali još važnije, zbog bezbedne vožnje.

2. Nemojte preopterećivati kvačilo

Vozači koji imaju automobil sa ručnim menjačem veoma često prave ovu grešku. Ne držite kvačilo dok čekate na semaforu jer se mehanizam tako haba i radi više kada bi trebalo da se odmara. Tokom kratkih zaustavljanja, pređite u neutralni režim i pritisnite kvačilo pre nego što krenete.

3. Naglo ubrzanje i kočenje je štetno za automobil

Ono pokreće više različitih sistema u automobilu: na primer, motor i menjač trpe mnogo, kočnice i kočioni diskovi se brže troše, smanjuje se korisnost kočnica i veće su šanse da doživite nesreću. Pazite kako zaustavljate vozilo i kako se krećete na auto-putu.

4. Izbegavajte preopterećenje u gepeku

Već znate da je previše tereta štetno za automobilske sisteme: upravljački sistem, prenos, amortizere, motor. Naime, ova navika povećava i potrošnju goriva i negativno utiče na kontrolu automobila na putu. Vozač mora biti upoznat sa maksimalnom nosivošću svog automobila i da se toga pridržava, to je veoma bitno da radite. Oslobodite se svih suvišnih stvari i nosite samo ono što vam je zaista potrebno.

5. Pravilno parkirajte

Svi znamo da parkiranje nije lako, pogotovo za početnike. Najpre potpuno zaustavite automobil, a onda promenite brzinu. Po pravilu, vozači se često prebace sa vožnje na rikverc, a da nisu potpuno zaustavili automobil kada parkiraju. Ovu naviku promenite na vreme jer dovodi do oštećenja automatskog menjača i skupih popravki.

6. Izbegavajte suviše nizak ili visok pritisak u gumama

Suviše nizak ili visok pritisak u gumama povećava potrošnju goriva i utiče na upravljivost automobila, što dovodi do zanošenja automobila. Na vreme menjajte gume, pogotovo sada u sezoni zime. Barem jednom godišnje zamenite prednje i zadnje gume.