5 trikova uz čiju pomoć ćete smanjiti potrošnju vašeg automobila

S obzirom na činjenicu da gorivo postaje sve skuplje, a bez automobila je danas gotovo nemoguće izdržati, to nas košta sve više i više. Potrošnja automobila ne zavisi samo od vrste vozila i motora, već i od stila vožnje.

U tu svrhu, evo nekoliko saveta kako da smanjite potrošnju automobila.

Niži obrtaji

Pokušajte da vozite svoj automobil većim brzinama, jer manja potrošnja goriva raste. Stoga, kada se možete udobno kretati u trećoj brzini, nemojte nepotrebno spuštati u drugu.

Ograničenje brzine

Danas smo svi u žurbi da ispunimo svoje obaveze i uštedimo vreme, ali to utiče na naš novčanik. Što brže vozite, više goriva trošite. Pridržavanje ograničenja brzine ne samo da će smanjiti mogućnost nesreće i izbeći potencijalne kazne, već će takođe smanjiti potrošnju vašeg automobila do 33%.

Ubrzanje

Ne kočite i ne ubrzavajte nepotrebno. Kad god to učinite, vaš automobil troši više goriva. Što više ubrzavate, više pritiskate motor koji sagoreva više goriva.

Gume

U našem kraju ljudi podcenjuju značaj guma. Gume su jedan od ključnih delova automobila – ne samo da vam mogu spasiti život ako su kvalitetne, već mogu i smanjiti potrošnju goriva. Važno je da se optimalno naduvaju, štedeći vam nekoliko procenata goriva.

Filteri za vazduh

Prljavi filtri utiču na performanse motora i povećavaju potrošnju goriva. Apsorbuju prljavštinu, prašinu, čestice sa zemlje i izduvne gasove. Zato ih povremeno čistite i menjajte.