5 razloga zbog kojih je DPS izgubila izbore – Zdravko Krivokapić: Režim je pao

Na izborima u Crnoj Gori opozicija je ostvarila pobedu bez podrške manjina ili tradicionalnih Đukanovićevih partnera SD i SDP. Ovo je verovatno najgori učinak DPS na izbornim ciklusima od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine. Mnogo toga im ovoga puta nije pošlo za rukom, a najmanje 5 razloga ih je udaljilo od formiranja Vlade.

Velika izlaznost

Kada su procene izlaznosti već oko 14 sati pokazale da je na birališta pohrlilo više od polovine upisanih u birački spisak – bio je to prvi signal DPS da se nešto “neobično” dešava.

Uz to, izlaznost je bila “neravnomerna”: umerena ali niža od republičkog nivoa u Podgorici (uporištu DPS i partnera), visoka na Severu (bastionu prosrpske opozicije) i u “opozicionim” gradovima (Budvi i Herceg Novom pre svega, nešto manje u Kotoru), i upadljivo niska u uporištima manjina, poput Gusinja i Ulcinja.

Faktor Amfilohije

Nije poznato da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ikada glasao na izborima u Crnoj Gori. Ako i jeste, fotografija poglavara crnogorskog dela SPC sa maskom na biračkom mestu danas je bila sveprisutna u medijima i na društvenim mrežama. Nema sumnje da je i ona “pogurala” izlaznost.

Ali ne samo ona – Amfilohije je kao nikada ranije bio prisutan u političkom životu zemlje, otvoreno tražeći od građana da glasaju protiv DPS.

Zdravko Krivokapić

Što nije mogao nijedan opozicioni lider u poslednjih nekoliko decenija, učinio je Zdravko Krivokapić, profesor Univerziteta Crne Gore, koji je preuzeo pal.icu opozicije i osvojio preko 30 odsto glasova – praktično kao cela DPS mašinerija. Nije to, naravno, učinio sam, već uz pomoć partijske infratrukture Demokratskog fronta. Ipak, u pitanju je više od dobrog rezultata – pravi uspeh.

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, posle zatvaranja biračkih mesta na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, obratio se javnosti: „Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo, bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao. Molim vas da ostanete kod svojih kuća i da sa prijateljima i porodicom proslavite pobedu koja je izvesna“.

Skloniti Mandića i Kneževića

Ekstremna retorika prvaka pomenutog DF, koja im je prethodnih godina bila kamen o vratu, sada je izostala. Sklonjeni su Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Branko Radulović…u stranu, a od njih su građani dobili i obećanje da neće lično učestvovati u radu buduće Vlade.

Budva – ne može na silu

U “opozicionim”, primorski gradovima, DPS je takođe pretrpeo poraz. Osim u Herceg Novom (očekivano), na pragu je poraza i u Kotoru a u Budvi je doživeo debakl.

Baš u Budvi i Kotoru DPS je “veštački” menjao većinu u gradskim vlastima, i to mu se, izgleda, obilo o glavu.

Izvor: nova.rs