5 delotvornih načina da staroj odeći vratite svežinu i boju!

1. Crni biber

Dodajte kašičicu mlevenog crnog bibera i mašinu zajendo sa deteržentom za pranje. Biber stavite direktno u mašinu, a ne u odeljak za deterdžent i uključite hladno pranje. Biber deluje kao šmirgla i uklanja ostatke sapunice sa odeće. To je obično i razlog zašto boja bledi.

2. So

Ako sipate nekoliko kašičica soli u mašinu za pranje veša, imaćete isti efekat. Ovo će sprečiti lepljenje sapunice na vlakna odeće, pa će ona moći da zablista u punom sjaju.

3. Sirće

Sirće je, takođe, idealno sredstvo da uklonite štetne ostatke sapuna. Istovremeno deluje i kao prirodni omekšivač. Kada sledeći put budete prali veš, dodjte šolju sirćeta, i ne brinite, miris će nestati kada se odeća osuši.

4. Limun

Kao alternativu, možete dodati i sok od limuna. Ovaj moćni sok će vratiti u život čak i odeću koja je najviše izbledela.

5. Kafa

Naravno, postoji i opcija da koristite kafu ili crni čaj kao sredstvo za prirodno bojenje tamne odeće. Skuvajte dve šolje pića po izboru, i sipajte ih u mašinu (ne u pregradu za deterdžent). Setite se da proverite da li ste stavili samo crnu odeću u mašinu – ovo nije namenjeno jarkim bojama.
Sjajna stvar je što sve ove sastojke imamo u kući, a i pristupačni su za kupovinu. Isprobajte ih sami i saznajte koji najbolje deluje!

Izvor: fokuzz.com