4 trikova govora tela po kojima možete otkriti da li vas neko laže

Čak i ako mislite da ste vrlo dobar lažov ili da uvek možete otkriti da li neko govori istinu, govor tela sve govori, samo ga treba znati čitati. Psiholozi su ubeđeni da je ključ za otkrivanje laži zapravo u govoru tela i ako se fokusiramo na njega, možemo primetiti skoro svaku laž. Onaj ko laže često nesvesno ignoriše svoj govor tela, jer svu pažnju usmerava na reči i izraze lica, kao skoro svako od nas kad priča o nečemu. Ne možemo pratiti sve istovremeno, ali možemo posmatrati i analizirati tuđi govor tela.

Ne postoji konkretan način da se otkrije ko laže, ali na ove stvari biste trebali obratiti pažnju jer će vam pomoći da prepoznate laž od istine:

1. Obratite pažnju na iskrenost emocije

Promena na licu je vidljiva kad je osoba iskreno srećna. Nisu samo usta ta koja se smeju, već celo lice, obrve se spuste jer su oči nasmejane takođe, bore se mogu videti, a čak je i sjaj u očima pokazitelj da je osoba iskrena. Retko je videti tu emociju, jer retko ko može pokazati šta oseća bez da se suzdržava, kao i bilo koju drugu zaista iskrenu, tako da posmatrajte način na koji se lice menja dok osoba govori o nečemu.

2. Pratite pauze u govoru

Ovo je jedan od najčešćih znakova da osoba laže. Zašto? Kad neko pravi preduge pauze i mrmlja, pokušavajući da se seti šta da kaže sledeće, koristeći često jednu frazu ili ponavljajući reči neprestano, pa čak i neartikulisane zvukove i greške u govoru to znači da ta osoba laže. Inače bi znala tačno šta da kaže, bez pauze i grešaka. Takođe obratite pažnju i na to kako odgovara na pitanja, jer ako i tad koristi i ponavlja iste reči i fraze onda sigurno laže.

3. Pratite da li osoba pokriva usta ili lice

Veoma je uobičajeno da lažovi pokrivaju lice ili usta tokom pričanja jer je to psihološka reakcija. Često nesvesno koriste razne pokrete rukama jer imaju osećaj nervoze ili da će tako lakše izgovoriti laž – prirodno im dolazi, naročito ako to često rade. Onda znate da osoba najverovatnije mnogo laže.

4. Pazite na loš tajming i dugotrajnost emocije

Naučnici i mnogi psiholozi su došli do zaključka da prvo dolaze emocije, a tek onda izgovorene reči. Ako osoba kaže da nije ljuta i samo u tom trenutku vidite izraz lica koji pokazuje da nije ljuta, onda je verovatno lažna emocija. Takođe, iskrena emocija traje ne više od 5 sekundi, tako da ako je izraz lica osobe isti duže od 5 sekundi, onda je i emocija koju prati taj izraz lažna.