25. aprila počinje prijava za 60 evra – traje do 15. maja

Od 28. aprila do 15. maja svi punoletni građani Srbije imaju pravo na isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, a prijavljivanje će se odvijati putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, i preko kontakt-centra.

Prijava elektronskim putem će početi 28. aprila, dok će prijava putem kontakt-centra biti moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona, rečeno nam je u Ministarstvu finansija. Građani će se prijavljivati samo jednom, a isplata će biti realizovana dva puta, u maju i novembru.

Ovaj zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne skupštine sledeće nedelje.

Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski prijavljeni. Ova pomoć države u iznosu od 60 evra se dodeljuje u okviru trećeg paketa mera podrške privredi i građanima.

– Pred Vladom Republike Srbije će se naći nekoliko važnih zaključaka kojima nastavljamo sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima Srbije. Treći paket podrške vredan je oko dve milijarde evra i smatramo da će on znatno pomoći našu privredu i očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima. Ovo je nastavak kontinuirane podrške i pomoći za građane i privredu u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona, s obzirom na to da smo i tokom 2020. imali dva paketa podrške, ukupno vredna oko šest milijardi evra. Republika Srbija je tu za svoju privredu i građane, i to se pokazalo i pokazuje u ovim vremenima teškim za ceo svet – rekao je za Kurir ministar finansija Siniša Mali.

Kada je reč o Srbima sa Kosova, novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo da prime deca do 18 godina starosti, kao i punoletni, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Novčanu pomoć od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo da prime nezaposleni stariji od 18 godina. Pomoć će biti isplaćena prema evidencijama koje su sačinile komisije u skladu sa zaključkom Vlade iz marta ove godine. Isplata će se obavljati bez prijave, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem, a uplaćivaće se na namenski otvorene račune.

Izvor: kurir.rs