VOJNE BOLNICE: Ministarstvo odbrane organizuje besplatne preglede za žene!

Ministarstvo odbrane Republike Srbije od danas organizuje besplatne lekarske preglede namenjene ženama za rano otkrivanje raka grlića materice i raka dojke u Vojnomedicinskoj akademiji i Vojnim bolnicama u Nišu i Novom Sadu, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je obišao novosadsku Vojnu bolnicu gde se vrše besplatni pregledi i istakao da će to ministarstvo podržati napore Vlade i predsednika Aleksandra Vučića da se „dobije“ borba sa belom kugom, odnosno poveća natalitet.

„Upravo zbog toga smo pozvali sve zainteresovane sugrađanke da dođu i provere se na pitanja raka grlića materice i raka dojke“, rekao je Vulin i izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva.

On je najavio da će akcija trajati duže od jedne sedmice, kako je prvobitno bilo planirano i dodao da treba omogućiti besplatan pregled u svim vojnim ustanovama koje se bave medicinskom zaštitom.

„Za naše pripadnice je određen obavezni pregled na rak grlića materice i rak dojke i to je nešto što ćemo raditi svakog dana. Ali i za sve ostale naše žene, za sve ostale sugrađanke ćemo u našim vojnim objektima raditi na prevenciji i čuvati zdravlje svake od naših žena“, rekao je Vulin.

Naveo je da je od 1. januara do danas u Vojsci Srbije isplaćeno 253 solidarne pomoći za rođenje deteta u visini jedne republičke prosečne zarade i podsetio da će Vojska Srbije plaćati četiri pokušaja vestačke oplodnje.

„Pomerili smo starosnu granicu sa 42 na 44 godine, omogućili smo parovima bez dece još jednu priliku da dobiju dete, pa čak i onim parovima koji imaju decu, ali žele dalje da dobiju decu ovim putem i njima je omogućena veštačka oplodnja“, rekao je ministar.

Među građanima Novog Sada koji su iskoristili današnju akciju besplatnih pregleda bila je i Ana Gajić.

 

„Besplatni pregledi znače mnogo, jer se redovni pregledi teško zakazuju a i mi uvek imamo nešto preče od svog zdravlja“, rekla je ona i naglasila da je izuzetno zadovoljna uslugom u Vojnoj bolnici Novi Sad.

U vreme kada je i zakazana, u ordinaciju je ušla Biljana Stupić.

„Danas sam uspela da završim ginekološki pregled a sada ću uraditi i mamografiju. Usluga i organizacja su izuzetne i zahvalna sam Ministarstvu odbrane što nam je omogućilo ovakav pregled“, istakla je Stupićeva.

U toku ove nedelje ženama će na VMA i u Vojnim bolnicama Niš i Novi Sad od 10 do 14 časova biti na raspolaganju ginekolozi, radiolozi, hirurzi, patolozi i citolozi.

Osim ginekoloških pregleda koji obuhvataju ultrazvuk, PAPA test i kolposkopiju rede se i ultrazvučni pregledi dojke i mamografija.

izvor: alo.rs