Veoma je korisno da pijete vodu pola sata pre svakog obroka, evo i zašto

Voda je definitivno najvažniji energetski izvor u organizmu. Da bi organizam funkcionisao kako treba, potrebno je oko osam čaša vode dnevno, može i više.

Ako vodu pijete pola sata pre svakog obroka, to može biti korisno na mnogo načina – povećanja šansi za gubitak težine i smanjenja rizika od kamenca u bubregu. Smatra se da čaša vode pre svakog obroka može biti od velike koristi, ali ne samo zato što zauzima malo prostora u stomaku. Rezultati istraživanja pokazuju da ako popijete čašu vode pola sata pre obroka možete izgubiti višak kilograma.

Tokom 12 nedelja, oni koji su pili vodu pre sva tri glavna jela tokom dana, oslabili su 4,3 kg, dok su oni koji su pili samo jednom tokom dana izgubili u proseku od 0,8 kg. Voda čini od oko 75 do 85 odsto tela, a za njegov rad najvažnije je da je telo dovoljno hidrirano. U suprotnom se javljaju pad koncentracije i umor, glavobolje.

Dokazano je da je voda najbolje piće za čistiji ten. Kako jetra i bubrezi izbacuju višak toksina iz tela, ćelije postaju bolje snabdevene kiseonikom, a koža se čisti. Ne postoji organ u našem telu koji ne zavisi od pravilnog unosa vode. Zato se potrudite da dnevne obaveze podredite svom telu i njegovim potrebama. Voda niskomineralnog sastava uvek je pravi izbor, jer je mogu konzumirati svi članovi porodice.

Takođe je veoma bitno da znate da voda za vreme obroka i te kako nije dobra stvar za vaš organizam. Najbolje je da tada ne unosite tečnost, jer može doći do komplikacija.

Pravilan unos vode neophodan je za metabolizam i normalne fiziološke funkcije. Takođe, voda obezbeđuje unos esencijalnih materija kao što je kalcijum, magnezijum i fluor. Odnosi toksine iz vitalnih organa, donosi hranljive materije do ćelija, hidrira kožu, održava normalnu telesnu temperaturu kao i pritisak.

U borbi sa raznim bolestima pomaže i voda sa medom, koja se pravi tako što kašičicu meda pomešate u čaši mlake vode.