STOMAČNI PROBLEMI: Vetrovi i nadimanje mnogima zadaju nevolje!

Nekima se nadimanje pojavi posle konzumacije određenih namirnica, kiselog kupusa, pasulja, kelja, ili pijenja gaziranih napitaka. Gastroenterolozi objašnjavaju da je sasvim normalno da se gasovi ili nadimanje jave povremeno, ali ukoliko su česti, to je već signal za uzbunu i dovoljan razlog za posetu lekaru.

Ove tegobe može da pogorša ishrana u kojoj dominiraju šećer, žitarice i mlečni proizvodi. Najveći krivci koji prouzrokuju gasove neprijatnog mirisa jesu bakterije koje iz debelog creva razlažu vlakna podložna fermentaciji i nesvareni skrob, koji se najčešće unosi hranom biljnog porekla. Upravo zbog toga izbegavajte često da jedete grašak, pasulj, sočivo, crni luk, celer, prokelj, šargarepu, suvo grožđe, banane, ovas, a jelovnik obogatite mesom, ribom i jajima. Korisni su i lako svarljivi ugljeni hidrati koje, na primer, sadrže pirinač, paradajz, zelena salata, grožđe i višnje.

Ne pijte vodu uz obrok
Lekari savetuju da korigujete i svoje navike kada je ishrana u pitanju. Pijte tečnost dvadeset do dvadeset pet minuta pre obroka, a nemojte da pijete uz obrok. Pojedite večeru rano, ne posle 19 sati. Uzimanje hrane kasno noću iscrpljuje tečnosti u stomaku u vreme kada mu je energija najslabija. Završićete sa lošom probavom i nećete na pravi način apsorbovati hranljive sastojke.

Ne jedite kad ste ljuti
Hranu treba kombinovati i jesti kada ste potpuno relaksirani jer ćete na taj način imati idealnu probavu. Izbegavajte obroke kada ste neraspoloženi, emotivni, ljuti ili depresivni. Koristite biljne začine kao, na primer, kopar, mirođiju, majčinu dušicu i nanu da biste neutralisali i smanjili gasove koje izaziva obrok koji sadrži sir. Nemojte preterano da koristite so, koja usporava varenje proteina i apsorpciju hranljivih sastojaka. Svaki zalogaj temeljno sažvaćite i jedite lagano. Hranite se manjim, a češćim obrocima. Čajevi od nane i lana blagotvorno deluju na stomak.

Gasovi u trudnoći
Gasovi u trudnoći su česti, ali, na sreću, ne predstavljaju nikakvu opasnost ni za mamu, ni za bebu. Ukoliko ste u drugom stanju, a primetili ste da vam stomak ponekad ne radi kako treba, izbegavajte hranu koja nadima. Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu da izazovu nadimanje i gasove. Pijte puno vode, negaziranih i prirodnih sokova i jedite što češće bistre supe. Trudite se da ne pijete gaziranu vodu. Izbegavajte da žvaćete gume i tvrde bombone. Nemojte da jedete i pričate u isto vreme.

Izvor: kurir.rs