Stara SRBIJA kroz objektiv američkih špijuna i putnika!

Kongresna biblioteka u Vašingtonu čuva veliki broj fotografija koje prikazuju Srbiju s početka i sredinom 20. veka, viđenu očima američkih fotografa. Deo tih snimaka javnosti je dostupan na internetu, a „Blic“ je zavirio u ovu bogatu kolekciju.

Kišobran

Fotografija nastala u istočnoj Srbiji, verovatno sredinom ‘30-ih godina. Zanimljivo je da je kišobran, koji jedan od ljudi u automobilu nosi, ovako kako je ukrašen, bio zapravo deo nošnje stanovnika Gorenjske, u Sloveniji.

Etnolog Vesna Dušković, zamenik direktora Etnografskog muzeja, ispričala je za „Blic“ šta se na ovim fotografijama može videti i šta na osnovu njih možemo da zaključimo.

Ona je objasnila da su ove fotografije mahom napravili američki fotografi koji su u to vreme krstarili Srbijom, tobože praveći putopise, ali su u suštini bili neka vrsta špijuna.


Pastirica iz Grdelice

Devojka čuva stoku na putu kroz Grdeličku klisuru. Po dužini njene suknje možemo da zaključimo da je pred udajom, jer su mlađe devojčice mogle da nose i nešto kraće suknje od ove.

Suprotno verovanju, stanovnici Šumadije nisu početkom 20. veka nosili kape šajkače. One su se odomaćile tek posle Prvog svetskog rata. Do tada, Šumadinci su nosili šešire ili šubare.

Blic.rs