SRPSKA PRESTONICA SLAVI SVOJU ISTORIJU: Počinju Dani Beograda

Povodom obeležavanja „Dana Beograda“, od 16. do 19. aprila, danas će biti održana svečana sednica Skupštine grada, na kojoj će biti saopštene odluke o dodeli Nagrade grada Beograda za 2017. godinu.

Sednicom ce biti označen početak četvorodnevne manifestacije „Dani Beograda“, a nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti u sredu, 18. aprila. Nagrada grada Beograda dodeljuje se najistaknutijim sugrađanima, koji su prethodnu godinu obeležili u različitim oblastima, odnosno za dela koja predstavljaju najvrednija dostignuća u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine…

Nagrada se dodeljuje i za herojsko delo, dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada, kao i za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd. Priznanje dobija delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

Pogled na Savu, 1877.

„Dani Beograda“ održavaju od 16. do 19. aprila, u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji – 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda, i 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, a Beograd i formalno postao srpski grad.

Izvor: kurir.rs