SRBIJA RASKRSNICA ILEGALNIH PUTEVA Zaplene koje su šokirale: Flaše pune zmija i škorpija, krokodil u kolima i majmun vredan 3.000 EVRA

U Srbiju se godišnje uveze nekoliko desetina hiljada papagaja, koji kasnije ilegalnim putevima nestaju iz naše zemlje, a osim njih na meti krijumčara životinja često su i šumske kornjače.

Kako objašnjava Kristijan Ovari, biolog u Zoološkom vrtu Palić, naše životinje često završe u inostranstvu gde ih koriste u ishrani, ali i u medicinske svrhe.

– Šumske kornjače se nalaze pored barskih i kradljivci njih sakupljaju iz prirode i prevoze za inostranstvo. Sa kolegom iz Kine smo imali zanimljiv razgovor u kom nam je rečeno da se kod njih kosti kornjača melju i koriste u medicini, ali i kao dodatak jelima. Druga grupa na udaru su papagaji. To nije naša autohtona fauna, ali putevi krijumčarenja vode kroz Srbiju. Uveze se na desetine hiljada, a onda nestaju ilegalnim putem, što znači da se prevoze napolje – kaže Ovari.
Prema rečima Milana Paunovića iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, krijumčarenje životinja je danas jedna od najunosnijih kriminalnih radnji na svetu, a Srbija je oduvek bila na raskrsnici ilegalnih puteva.


– U Srbiji postoji veliki broj zaplena životinja – i živih i mrtvih i njihovih derivata i delova. Sudstvo još nije naviklo na ovakve slučajeve i već duži period se to kod nas uhodava. Još imamo slučajeve da se ljudi oslobađaju od krivičnih prijava zato što u sudskoj praksi nije bilo takvih slučajeva – ističe Paunović na Paliću, gde je povodom Dana divljih vrsta životinja u ovom Zoo-vrtu organizovana izložba u čijoj postavci su bili žele od kornjače, oklopi, kobre i škorpije u flašama napunjenim rakijom.

Kada se otkriju i zaplene žive divlje životinje, one zahtevaju hitnu intervenciju, negu i zbirnjavanje.

– Saradnici Zavoda, zatim kolege iz pokrajinskog Zavoda i inspekcijske službe izlaze na teren i učestvuju u zbrinjavanju i prihvatanju ozleđenih, napuštenih i onih životinja koje ne mogu dalje samostalno da žive u prirodi. Te životinje transportujemo u Prihvatilište vrta na Paliću ili u Beogradski zoološki vrt. Radi se najčešće o povređenim i napuštenim vrstama ptica ili otrovanim jedinkama. Posle nege i rehabilitacije, ako postoji mogućnost, vraćamo ih u prirodu – kaže Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Kako kažu u Upravi carina, šverc zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta je u svetu mnogo prisutniji nego u Srbiji, o čemu govore i podaci Interpola, prema kojima se nelegalna trgovina retkim i zaštićenim životinjskim i biljnim vrstama ubraja u jedan od pet najunosnijih oblika ilegalne trgovine. Štaviše, veruje se da je ova vrsta šverca unosnija čak i od trgovine ljudima.
– Misle da je to brz i lak način za dobru zaradu, dok životinje posmatraju isključivo kao izvor profita a što je vrsta ređa, to je njena vrednost veća – navode u Carini.

U auto-prikolici i majmun i krokodil

Kako kažu, Srbija je mahom tranzitna zemlja za egzotične primerke biljnih i životinjskih vrsta, a retko i njihovo krajnje odredište.
– Carinska iskustva iz prakse brojna su i vrlo slikovita, od goluba u rukavu, tukana u koferu, majmuna i krokodila u auto-prikolici, pa do slučaja sa šest preplašenih i zagrljenih makaki majmuna. Na tržištu vrednost jedne jedinke ove vrste dostiže i tri hiljade evra. U sećanju carinika ostaće upamćene i zaplene živih zmija, guštera i žaba, uredno spakovanih u vreće i plastične kutije za hranu. Na Preševu je pre nekoliko godina zabeležen slučaj krijumčarenja majmunice stare sedam godina i mužjaka krokodila – naglašavaju u Carini.

Zmija afrodizijak

Četiri flaše iz Kambodže pune azijskog napitka u kojem je inače zmija sa škorpijom u čeljustima, a koristi se kao afrodizijak, zaplenjeno je kod dvojice Rumljana na Aerodromu „Nikola Tesla“.Preparirana glava srndaća

Trofejni rogovi zaštićene vrste srndaća otkriveni su na Vatinu, a nekoliko meseci ranije kod putnika iz Istanbula je na Aerodromu „Nikola Tesla“ nađena preparirana glava iste vrste srndaća.

Krzno afričkog leoparda

Prepariranu glavu zaštićene vrste vuka (Canis lupus) pokušao je da bez odgovarajućih CITES dozvola u našu zemlju unese ruski državljanin koji je doputovao letom iz Moskve.

– Na aerodromu su otkrivena i dva krzna afričkog leoparda (Panthera pardus), čija je vrednost procenjena na 5.000 evra. Nosio ih je u prtljagu državljanin Crne Gore, koji je doputovao iz Nigerije preko Frankfurta u Beograd. On je tom prilikom objasnio da radi u Africi i da je krzna dobio na poklon – kažu u Carini.

izvor: blic.rs