SPASLA 7.500 SRPSKIH MALIŠANA IZ PAKLA JASENOVCA: Otvorena izložba „Dijanina deca“

Izložba „Dijanina deca“, posvećena Dijani Budisavljević Obekser koja je tokom Drugog svetskog rata iz koncentracionog logara Jasenovac, spasila više od 7.500 srpske dece, otvorena je večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na otvaranju izložbe kazao da je prošlo 73 godina od završetka Drugog svetskog rata, a da smo počeli da zaboravljamo zlo koje je stvorilo Aušvic, Mathauzen i Jasenovac.

Vulin je rekao da je u koncentrcionom logoru u Jasenovcu ubijeno 20.000 dečaka i devojčica.

„Ubijeno je 20.000 dečaka i devojčica, uz blagoslov, u jasenovačkom zlu.

Večeras govorimo o njima, o jasenovačkoj deci i svi ćemo da budemo ranjeni snagom zla i postidjeni neverovatnom dobrotom jedne žene o kojoj znamo tako malo“, istakao je Vulin.

On je dodao da je teško razumeti ljude koji za sveca hoće da proglase Alojzija Stepinca, a ne Dijanu Budisavljević, ženu koja je od ustaškog noža spasila sedam i po hiljada dečaka i devojčica.

„Mi smo ovde da se sećamo i ako tražimo put ka pomirenju onda je to Dijanin put, a ne put Stepinca“. rekao je Vulin.

Autorka izložbe Slađana Zarić je kazala da je cilj izložbe da se približe žrtve Drugog svetskog rata. „Ideja je bila da se priča personalizuje, a ne da se priča o broju, već da te ljude znamo, da doživimo Dijaninu humanitarnu akciju tokom Drugog svetog rata“, rekla je ona.

Publika će moći da pogleda izložbu do 14. juna, a film s istim naslovom kao izložba „Dijanina deca“, će biti prikazan na Radio televiziji Srbije 23. maja od 21 čas.

Izvor: kurir.rs