Seks za vreme menstruacije

Svi mi imamo različite poglede kada je reč o seksu u „tom“ periodu u mesecu. Za neke žene, seks je tabu tema tokom menstruacije, za neke je nehigijensko i odvratno, za druge je zabranjeno iz verskih razloga. Međutim, nema nekoliko žena koje misle da je seks u toku menstruacije sasvim normalan i da se ne bi trebao lišiti seksualnog zadovoljstva samo zato što su se održavali „crveni“ dani u mesecu. Bez obzira kojoj grupi pripadate, postoji nekoliko stvari koje treba da znate.

DA LI JE SEKS ZA VREME MENSTRUACIJE BEZBEDAN?

Mit o tome da je seks tokom menstruacije štetan za zdravlje je dugo zaostao. Seks u to doba u mesecu ne donosi nikakav dodatni zdravstveni rizik za vas ili vašeg partnera. Menstrualna krv je prirodna telesna tečnost koja na bilo koji način neće ugroziti penis partnera niti će štetiti vašim reproduktivnim organima.

Dokle god obojica nemate seksualno prenosivu bolest (STD) ili infekciju, ili koristite zaštitu, nema razloga za izbegavanje seksa tokom menstruacije.

Seks bez zaštite tokom perioda menstrualnog ciklusa ne bi trebalo da se primenjuje sa nepoznatim partnerima zbog nepoznavanja njihovog zdravstvenog stanja. Tokom menstruacije povećava se lučenje tečnosti, a zajedno sa njim povećava se verovatnoća prenosa STD. Tokom ovog perioda, šanse da se prenose putem bolesti prenosa krvi kao što su HIV i hepatitis su mnogo veće.

KORISTI OD SEKSA ZA MENSTRUACIJU

Seks tokom menstruacije može biti malo izazovniji, ali on takođe donosi određene prednosti ženama kao što su:

Dodatno podmazivanje. Tokom menstruacije vaginalna vlaga se povećava, a za većinu žena seks je posebno prijatan, s obzirom na povećanje osetljivosti i zadovoljstva.
Oslobađanje od menstrualnog bola. Kada žena doživi orgazam, njeno telo povećava sekreciju endorfina, što doprinosi smanjenju menstrualnog bola, ali i poboljšanju raspoloženja.
Skraćivanje menstrualnog krvarenja. Orgazam izaziva kontrakcije materice. Kontrakcije pomažu menstrualnoj krvi da brzo napuste telo. Pa, ako doživite orgazam tokom menstruacije, nemojte se iznenaditi ako vaš menstrualni period traje kraće.

DA LI MOŽETE DA ZATRUDNITE U TOKU MENSTRUACIJE?

Da, može se desiti, ali šanse za to su veoma male. Trudnoća može doći ako je trajanje između menstrualnih perioda manji od 28 dana. Kod žena sa periodom između dva perioda menstruacije od 22 dana ili manje, ovulacija može nastati u poslednjim danima menstrualnog krvarenja, a nezaštićena veza u ovom periodu može dovesti do trudnoće.

Još jedan faktor koji povećava šanse za trudnoću tokom menstruacije je sposobnost spermatozoida da živi u telu žene nekoliko dana. Obično spermatozoida žive u ženskim reprodukcionim organima 2-3 dana, ali u veoma retkim slučajevima mogu živeti do 7 dana. To znači da je teoretski moguće da sperma čeka ovulaciju.

SAVETI ZA BOLJI SEKS U TOKU MENSTRUACIJE

Mnoge žene izbegavaju seks tokom perioda menstruacije zbog nereda koji se javlja tokom seksualnog postupka. Ali uz pomoć sledećih saveta lako ćete zaboraviti na nered i uživati u seksualnom činu:

Uverite se da vi i vaš partner nemate problema sa idejom „seks tokom menstruacije“. Ni vi ni vaš partner ne biste se trebali osećati prisilnim kada odlučite da imate seks u „crvenim“ danima ciklusa. Nisu svi muškarci pozitivno naklonjeni menstrualnoj krvi, a sve žene nisu raspoložene za seks tokom menstruacije. Pre nego što preduzmete akciju, razgovarajte kako biste bili sigurni da ste obojica iste frekvencije.

Izbegavajte prva 2-3 dana menstrualnog ciklusa.

Bolje je preskočiti seks tokom dana kada imate puno krvarenja, jer može doprineti stvaranju neprijatnosti i povećava verovatnoću nereda.

Izaberite misionarsku pozu.

Najpopularniji seksualni položaj za ovaj period je misionar (poza u kojoj žena leži i suprug je gore). Ovaj stav minimizira protok menstrualne krvi, tako da izbegavate zabrinutost zbog nereda.

Stavite pokrivač tamne boje ispod.

Ako stavite tamni pokrivač ispod sebe, čak i nekoliko kapi vode će izaći, neće biti vidljive da vas odvrate.

Koristite kondom.

Dakle, ne samo da ćete izbegavati prenošenje STD-a ili pojavu neželjene trudnoće, već će se vaš partner osećati bolje, jer neće doći u direktan kontakt sa vašom krvlju.

Imajte vlažne maramice na dohvat ruke.

Da ne bi napravili dodatni nered na putu do WC-a, držite vlažne maramice blizu.

Razmislite o seksu pod tušem.

Najbolje mjesto za seks u ovom periodu meseca je pod tušem, zbog mogućnosti da izbegnete ostavljanje vidljivih tragova iza sebe.