Poginuli državljani BiH koji su se u Siriji borili za Islamsku državu!

Naser Arnaut i Ines Midžić, državljani Bosne i Hercegovine koji su se u Siriji pridružili zloglasnoj Islamskoj državi, ubijeni su u toj bliskoistočnoj državi.

Smrt Arnauta je za Klix potvrdio porodični prijatelj, a kako se nezvanično saznaje, u proteklom periodu pokušao je vratiti se u Bosnu i Hercegovinu.

Bišćanin Midžić je postao poznat široj javnosti nakon što je propagandni video Islamske države (IDIL) dospeo na internet. Na njemu se pojavio Midžić koji je pozvao muslimane u BiH da ubijaju „nevernike“. Arnaut, koji je inače iz sarajevskog naselja Boljakov Potok, nalazio se na INTERPOL-ovoj crvenoj poternici od 2016. godine.

Kako piše Žurnal, obojica su ubijena početkom marta.

Prema podacima iz decembra 2017. godine, u redovima Islamske države u proteklim godinama našlo se oko 280 državljana Bosne i Hercegovine. Neretko, sa sobom su vodili svoje porodice, a iz Ministarstva bezbednosti kažu da su na području Sirije i Iraka krajem 2015. godine boravile ukupno 52 žene i blizu 70 dece iz BiH.

Inače, Islamska država je gotovo uništena, sa po nekoliko manjih džepova raštrkanih uglavnom po Siriji. Skori pad ove terorističke organizacije sa teritorijom koju su proglasili „halifatom“ rezultat je vala akcija sirijske, kurdske i iračke vojske.

Izvor: blic.rs