Ovo sigurno niste znali o slanini!

Neočekivane i manje poznate činjenice o slanini.

Ako mislite da znate sve o ovoj delikatesi, razmislite malo bolje. U nastavku, pročitajte 7 činjenica o slanini koja vas mogu iznenaditi.

1. Leči mamurluk

Britanski istraživači na Univerzitetu Nevcastle povezali su konzumiranje slanine smanjenjem efekata mamurluka. Utvrđeno je da slanina sadrži aminokiseline koji pomažu nadoknađivanju neurotransmitera čiji se broj brzo smanjuje zbog intenzivne potrošnje alkohola.

2. „Zavodi“ mirisom

Miris slanine slanine bio je inspiracija za čitav spektar proizvoda, uključujući i toaletnu vodu koji je kreiran 1920. godine od mesara u Parizu. Proizvod sadrži 11 eteričnih ulja, od kojih je jedna potekla tačno iz dimljene slanine.

3. Osvežava dah

Zaboravite pastu za zube sa esencijalnim uljima od hibiskusa, mentola i drugih osvežavajućih biljaka – potražite jednu sa mirisom slanine. Pasta sa ovim mirisom čisti zube tradicionalno, ali takođe garantuje svež vazduh.

4. Najbolje se prži u rerni

Suprotno mišljenju većine – najbrže rezane slanine dobićete ako ih stavite u pećnicu. Umesto prženja, sklonite delove slanine na papiru za pečenje, a zatim u pećnicu.

5. Predviđa zavisnost

Novo istraživanje pokazuje da hrana bogata kalorijama i masnoćom, uključujući i često konzumiranje slanine, stimuliše centar mozga koji je zadužen za uživanje u njemu. Na taj način izaziva fizičku potrebu koja je vezana za zavisnost.

6. Slavi se na državnom nivou

Neke nacije su toliko opsednute slaninom i posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota pre odmora u SAD se smatra nezvaničnim danom slanine. Ljubitelji ovog dana uživaju u hrani i piću koji su inspirisani ovim ukusnim proizvodom.

7. Pomaže u pamćenju

Slanina sadrži mikronutriente kolinske, što je važno za razvoj memorijskog rezerva mozga rezervisanog za pamćenje. Studija pokazuje da ovaj sastojak može doprineti boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta ukoliko trudna žena konzumira hranu bogatu tim elementom.