“ODMERAVAO MIŠIĆE SA STRAŽARIMA, PA POBEGAO IZ ZATVORA” Nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i pomagačima

Svedočenjem Muhameda Karića i Ljeposlave Razdoljac, zatvorskih policajaca u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima, koji se terete za planiranje i izvođenje njegovog bega iz KPZ u septembru prošle godine.

Karić je ispričao kako je 3. septembra, kada je Sejfović pobegao iz KPZ, radio kao šef smene, te da je prema rasporedu tog dana bio glavni dežurni u Zavodu. On je, odgovarajući na pitanja tužioca Maje Pašić, objasnio ko je od kolega bio zadužen za koji sprat i ulaz, te kazao kako na kapiji broj dva, koja izlazi prema garaži Jadranka, tog dana niko nije radio.

– To nije ništa neuobičajeno jer nam nedostaje ljudi. Ranije je to bilo jedno od ogovornijih radnih mesta, gde su radile iskusnije kolege, nebitno da li je vikend, praznik ili noćna smena. Međutim, godinu unazad na tom mestu niko nije radio, iako se znalo desiti da i tu neko bude – kazao je Karić.

Prema rečima svedoka, njegova kancelarija je bila na trećem spratu, a za četvrti i peti su bili zaduženi po jedan kolega, dok su trojica izvodila zatvorenike i pritvorenike u šetnju.

Praksa je, kako je kazao, bila takva da se ta šetnja svaki dan pomera za jedan sat unapred, tako da su pritvorenici unapred znali kada će kojeg dana ići da šetaju.

– Ja sam oko 14 sati bio na četvrtom spratu, na kojem se nalazi i stacionar. Taj dan je bio Bajram, te smo mi uposlenici malo sedili i družili se. Osim toga, bila je i nedelja, pa nije bilo preteranog posla i vanjskih aktivnosti, a poslednju godinu, kako sam već kazao, atmosfera je bila prilično opuštena i nije se radilo onoliko koliko sam ranije navikao – kazao je svedok.

Poziv za pomoć

Dodao je kako je Sejfović „izbacio“ signal na trećem spratu iz ćelije u kojoj je boravio, pa je on sišao sprat niže da vidi šta mu treba.

– Tražio mi je da izađe u ambulantu. Pozvao sam kolege na četvrtom spratu i pitao ima li ko u ambulanti. U međuvremenu je izašao medicinski tehničar i rekao da nema niko i da Sejfović može doći. Praksa je bila da prilikom odlaska u ambulantu sa pritvorenikom mora biti pratnja, ali se to sve promenilo. Bilo je samo da se završi posao, jer smo bili u manjku ljudi, te su oni neretko znali i sami otići do ambulante – ispričao je Karić.

Prema rečima svedoka, on je na četvrti sprat došao sa Sejfovićem, koji se tu pozdravio sa njegovim kolegama i jedni drugima su čestitali Bajram.

– Bila su nas trojica, Mladen Kraljević, Emir Karić i ja. Sejfović se tu zadržao nekoliko minuta. On i Emir su jedan drugome pokazivali mišiće, malo se naguravali, odmeravali snage i hrvali. Takve stvari se između pritvorenika i stražara, kako sam čuo, dešavaju, ali sam ja to prvi put video. Nakon hrvanja su bili malo zadihani, pa su seli. Dolazili su i drugi, među njima i Simić. On je rekao Sejfoviću kako je sada njegova šetnja, na šta mu je ovaj odgovorio da je svakako pošao u ambulantu, te su otišli. Sejfović se u ambulanti zadržao kratko i nije rekao zašto ide. Nije bilo neuobičajeno da neko od njih traži da ide u stacionar zbog terapije ili samo da se izvaga – rekao je Karić, dodavši da su unutra bili sami Sejfović i tehničar Igor Miloš.

Dalje je ispričao kako je otišao u svoju kancelariju da napiše izveštaj o filmskoj ekipi, koja je taj dan bila u KPZ, te da je oko 14 sati preko stanice čuo poziv za pomoć na kapiji dva od kolege Ermina Delalića.

– Odmah sam alarmirao sve i naredio da idu prema kapiji dva. Pitao sam šta se dešava, a Delalić mi je rekao da Sejfović ima pištolj i da je „uzeo“ Simića, te da ide prema kapiji. Prišao sam ekranu za videonadzor kod kapije dva. Video sam Simića kako leži na podu na stomaku, a Sejfović je stajao blizu njega i držao pištolj. Otključao sam svoj sef i uzeo pištolj, te krenuo prema mestu gde se traži pomoć. Čuo sam na vezi da je izašao na kapiji dva. Kolega je bio zadihan, veza loša i ponavljao je imena dvojice kolega. Zbog pištolja sam pomisio na najgore, a onda je rekao kako je Sejfović izašao i da su za njim istrčali Kraljević i Karić – rekao je svedok, te dodao kako je alarmirao i MUP Kantona Sarajevo.

Stanje u KPZ katastrofalno

Ispričao je i kako je u poslednje vreme u KPZ konstantno bilo sitnijih i krupnijih incidenata. Naveo je primer kako je 15-ak dana ranije jedan pritvorenik pretukao kompletnu smenu stražara.

Kazao je i kako je čuo da je Sejfović tu noć bio veoma korektan i da je osudio to što se desilo, mada su i sa njim ranije imali problema.

Podsetio je na slučaj od pre otprilike tri godine, kada je Sejfović u KPZ Sarajevo izvalio dvoje vrata i demolitarao kupatilo i ćeliju.

– Sa mnom je bio jako korektan. Nisam čuo da je pravio veće probleme, mada je nekad bilo narušavanja reda i mira. U svojim službenim zabeleškama i izveštajima pisao sam kako je stanje u KPZ katastrofalno, da se ništa ne radi po pravilniku, da je bezbednosna situacija užasna i da smo slabi sa ljudskim resursima – kazao je svedok.

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, advokatice Simića, on je rekao kako zatvorski policajci po pravilu ne nose vatreno oružje, osim onih koji rade na kapiji.

Svedokinja Razdoljac ispričala je kako je kritičnog dana radila na kapiji broj jedan, te da je kolega Delalić oko 14.25 dotrčao do nje i rekao da otvori vrata, te „uzeo radiostanicu i ostale kolege obavestio da Sejfović ima oružje i da je uzeo Miloša za taoca“, a potom je otišao do druge kapije.

Ona je kazala kako je na svom radnom mestu ostala do dolaska kolega iz MUP Kantona Sarajevo, koji su preuzeli dalju nadležnost.

Pre samog početka pretresa, advokatica Indira Karadožić zatražila je od Veća da se njen klijent Amir Ibrahimi uputi na veštačenje na Neurospihijatrijsku kliniku, kako bi se utvrdilo da li je sposoban da prati suđenje.

Ona je kazala kako Ibrahimi ima PTSP, poremećaj sna, astmu, da pati od noćnih mora, te da njegovo zdravstveno stanje zahteva adekvantno lečenje, što on u pritvoru nama, piše Faktor.

Veće, kojim predsjedava sutkinja Elvira Begović, odbilo je ovaj zahtev. Sledeće ročište održaće se 28. marta, kada će biti saslušana dva svedoka optužbe.

Izvor: Blic.rs