Obeležene 43 godine od smrti nobelovca Ive Andrića!

U Višegradu je danas povodom 43 godine od smrti velikog srpskog književnika Ive Andrića, položeno cveće na spomenik nobelovcu kraj višegradske ćuprije i na spomenik u Andrićgradu.

Andrić je rođen u mestu Dolac 9. oktobra 1892. godine, a preminuo u Beogradu 13. marta 1975. Bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije.

Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“.

Učenici i profesori Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada prisetili su se stvalarašva velikog književnika.

– Koristimo njegove mudre misli vodeći se njima kroz život. Učenici Andrića razumeju u velikoj meri i njegova dela su zastupljena u našim planovima i programima, kako u Gimnaziji, tako i u srednjim stručnim školama – rekla je profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević.

Dodala je da učenici razumeju Andrićeva dela jer imaju priliku da posećuju mesta o kojima je Andrić pisao.

Ivo Andrić se direktno i nedvosmisleno izjašnjavao kao Srbin i srpski pisac. U svom pismu komesaru Srpske književne zadruge /1942/ ističe da je srpski pisac. U svojim ličnim dokumentima, ličnoj karti /1951/, vojnoj knjižici /1951/, partijskoj knjižici /1954/, izvodima iz matične knjige rođenih i venčanih, u rubrici „narodnost“ upisao je – „srpska“.

Andrić je dva puta odbio da njegove pesme uđu u „Antologiju hrvatske lirike“, a 1954. odbija da se u njegovoj biografiji u Jugoslovenskoj enciklopediji pomene da je hrvatskog porekla.

Izvor: blic.rs