Mislite da su đubre i bacate ih, a niste imali pojma da ove ostatke hrane možete da pojedete!

1. Okrajci od sira

Korice od tvrdih sireva kao što je parmezan se mogu koristiti za domaće zalihe ili kao dodatci domaćim supcima kao poboljšivači ukusa. Korice isperite pa ih zatim ubacite u lonac tokom kuvanja čorbe ili supe. Ove komadiće obavezno izvadite, pre nego što počnete da jedete supu.

2. Korica od citrusa

Pre nego što oljuštite pomorandžu, zaustavite se. Prvo, uzmite rende i izrendajte koricu. Ako vam ne treba odmah za upotrebu, čuvajte je u zamrzivaču.

– Umesto da bacim koricu limuna ili pomorandže, iskoristim svaki komaić kao dodatak sokovima, kolačima ili salatama. Citrusi sadrže vitamin C i vlakna, što ih čini ukusnom i hranljivom hranom. Dodajte citrusovu koricu bilo čemu od aromatizovane vode, prženica, voćnih kolača i pečeniih deserata. – kaže Endži Eš, sportski lekar i dijetetičar u Linkolnu.

3. Kora lubenice

Samo zato što ne izgleda lepo kao crveni plodovi na koje je pričvršćena, ne znači da ne možete da je jedete.

– Kora lubenice se skoro uvek baca, ali ona je jako zdrava i može se koristiti kao začini poput karanfilića, cimeta, bibera i đumbira, a čine i odličnu užinu. Evo više razloga da je uvrstite u ishranu: kora od lubenice sadrži vitamin C i druge hranljive materije koje povećavaju imunitet. – kaže lekar Džindžer Halin.

4. Lišće od rotkivca

Rotkvice obično jedemo u salatama, ali kada dođe do bacanja lišća, razmislite o tome dva puta.

– Lišće rotkvica je puno vitamina C i kalcijuma, lišće rotkvica ima više hranljivih materija od samog korenastog ploda. Ukus lišča je gorak, tako da je potrebno da ga samo malo dodate u salate, soseve ili nešto slično.- kaže Natali Rizo, dijetetičar u Njujorku.

5. Stabljike brokolija

Možete naći mnoge namene za stabljike brokolija, one su odlične za zdravlje, sadrže vlakna, kalijum, kalcijum i još mnogo toga. Od ovih stabljika možete stvarno da pravite čuda.

– Svaka stabljika sadrži više od potrebne dnevne doze vitamina C, a stabljika se može cela oljuštiti i u potpunosti iskoristiti. Stabljike se mogu jesti i barene i svežem, onako kako vam se više sviđaju. – kaže Samanta Kaseti, nutricionista u Njujorku.

6. Voda od kuvane testenine

Recept koji pratite vam može reći da bacite vodu u kojoj ste skuvali testenine. Ali, sačekaj minut, voda od kuvanih testenina je pravi kulinarski dragulj.

– Ova voda sadrži prirodni skrob od testenina i zavisno od vrste testenina, može sadržati i vitamine i minerale. Ova tečnost se može odmah dodati u paste i sosove, ili može da se zamrzne u ledene kocke i da se kasnije dodaje u čorbe, supe ili slično. – kaže Viki Šanta Retelni.

7. Korica od šargarepe

Kada oljuštite šargarepu, obavezno je prvo operite pa sačuvajte koricu koju ste oljuštili.

– Šargarepa je ukusnija kada se oljušti, ali te ljuske se mogu oprati i kuvati u supi, zajedno sa zelenilimdelovima šargarepe. – kaže Boni Taub-Dik, autorka knjige „Read It Before You Eat It.

– Ove korice daju osvežavajući ukus, kao i vlakna i beta-karoten, važan antioksidant i prekursor za vitamin A. Kod povrća se često, bogati i hranjivi sastojci mogu naći odmah ispod ili u korici. – kaže Boni.

Izvor: telegraf.rs