Krsna slava i značenje slavskih obeležja: Narodna pravila i običaji

Krsna slava je najpoznatija tradicija kod Srba. Postoje mnogo običaja vezanih za pravilno slavljenje krsne slave, kao i mnogo priča koje su se prenosile kroz generacije. Slava se smatra našom najvećom svetinjom još iz davne istorije. Običaj je da se krsna slava prenosi sa kolena na koleno, sa oca na sina. Na osnovu ove duge tradicije, lako se moglo zaključiti koje porodice potiču od istog pretka.

Pre slave u domu počinju pripreme da bi se slava što svečanije i dostojnije dočekala. Kuća se sprema, detaljno čisti i sređuje. Stari običaj je da se ukućanima kupuje se ponešto novo od garderobe. U kući vladaju svečana atmosfera i radost. Pre slave sveštenik u domu obavlja vodoosvećenje. Na dan slave sveštenik u crkvi ili domu blagosilja koljivo i slavski kolač, koji unakrst preseče i prelije vinom.

Bitno je da znate značenje slavskih obeležja:

Slavski kolač – Kolač se mesi od čistog pšeničnog brašna sa kvascem i osvećenom vodicom ili, ako nje nema, bogojavljenskom. Ukoliko se kolač kupuje gotov u pekari ili poslastičarnici, onda se tom vodicom samo poškropi. Sem uobičajenih šara, na kraju kolač se zakiti i grančicom bosiljka. Slavski kolač se po pravilu ne seče nego se lomi.

Slavsko žito – Slavsko žito sprema se za sve slave i kuva se uoči krsnog imena. Obično se prebira zrno po zrno najčistije pšenice. Voda se odlije kada se žito skuva, a žito ispere i dobro prosuši. Po želji, dodaju se mleveni orasi, začini i suvo grožđe.

Slavska sveća – Sveću bi trebalo da zapali domaćin kad dođe sveštenik da mu seče kolač. Slavska sveća obično gori ceo dan. Smatra se da je zapaljena sveća zamena za ognjište iz prethrišćanskog vremena.

Kandilo i ikona – Pravilo nalaže da svaka ikona treba da prethodno bude osveštana u crkvi. Postavljaju se na istočnoj strani zida najlepše sobe u kući.

Tamjan – možete naći u svakoj pravoslavnoj srpskoj kući, a za slavu i najsiromašniji svečar kupiće makar nekoliko mrvica.

Vino – potrebno je da se preliju kolač i koljivo, a ono što ostane u flaši ili čaši, domaćin po običaju popije. Prelivanje izlomljenog kolača vinom, označava da smo očišćeni od grehova. Vino na slavskoj trpezi dočarava izobilje.