JEDAN ZALOGAJ OVE VRSTE PERŠUNA MOŽE DA VAS UBIJE! (FOTO)

Džošua Kvik, profesionalni tragač za hranom, otkrio je smrtonosnu biljku kukutu na Portkini Sendsu u Kornvolu, i upozorava da njena i najmanja količina može lako da ubije.

Smrtonosna biljka koja izgleda kao paškanat, otrivena je na plažama Ujedinjenog Kraljevstva, i širi se strah od vesti da psi mogu da uginu ukoliko je zagrizu. Biljka imena kukuta pronađena je u Kornvolu kao posledica oluje Ema, a čak i najmanji zalogaj može ubiti čoveka koji je pojede.

– Koren je otrovna kukuta (lat. oenanthe crocata) i ukoliko ga pojedu čovek ili pas, bio bi fatalan. Izgleda i miriše veoma slično paškanatu. Iako je prelepa biljka, jedna je od najotrovnijih na severnoj hemisferi, a korenje je veoma toksično – rekao je Kvik.

Šta je kukuta?

Kukuta je evropska biljka, deo je porodice peršuna. Ima stabljiku sa ljubičastim tačkama i lišće u obliku paprati, male bele cvetove i neprijatan miris. Obično naraste između 150 i 240 santimetara, i ima glatku, zelenu, šuplju stabljiku.

Svi delovi biljke su veoma toksični i čak i mala količina može dovesti do respiratornog zastoja, jer sadrži supstancu sličnu nikotinu. Dovoljno je samo 0,1 gram ove biljke da odrastao čovek umre ako je pojede.

"Mother Die" of Israel . . . . #hemlock #toxic #plant #nature #israel #dusk

A post shared by Roman (@appleseedexm) on

Kukuta obično raste kraj ograda, puteva, jaraka, gradilišta, useva i polja, gde ju je lako pomešati sa nekim bezopasnim biljnim vrstama.

Osuđenici u antičkoj Grčkoj ubijani su otrovom kukute. Smatra se da je čuveni grčki filozof Sokrat ispio otrov kukute nakon što je osuđen na smrt.

Izvor: espreso.rs