Istraživanje o obliku AGRESIVNOG RAKA uznemirilo sve koji JEDU OVO POVRĆE!

Nakon objave studije u časopisu „Nature“ koja govori da je asparagin možda pomogao širenju agresivnog oblika raka dojke kod miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje da li se treba odreći špargli koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu.

Prirodno je da je nakon objave studije poraslo zanimanje za pitanje može li konzumacija špargli povećati broj oboljenja od raka dojke, ali je istina složenija, prenosi britanski portal Mirror.

Studija je prvo sprovedena na miševima, ali razvoj bolesti kod životinja i ljudi se ne poklapa uvek.

Nadalje, nije utvrđeno da asparagin može izazvati rak, čak ni kod miševa. Pronađeno je da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne da ga uzrokuje.

Odgovor na pitanje da li čovek treba da se odrekne špargli glasi – potrebna su dodatna istraživanja. Ako ta ispitivanja pokažu da asparagin ima jednak učinak na ljude, tada možda (a to možda je veliko) može voditi u nove načine lečenja raka dojke.

Istraživanje bi moglo da pokaže načine blokiranja proizvodnje aspargina u telu ili bi pacijenti mogli da ograniče njegov unos u svakodnevnoj ishrani.

Asparagin je hemijsko jedinjenje koji se prirodno nalazi u telu. Ima ga u šparglama, ali i u drugoj hrani. Proteinima bogata hrana kao što su govedina, živina, jaja, riba, mlečni proizvodi i neki plodovi mora takođe sadrže asparagin. Ima ga u krompiru, orasima, povrću, soji, semenkama.

Nivoi asparagina niski su u voću i povrću, osim u šparglama.

„Za sada nema dokaza da ograničenje neke hrane može pomoći u borbi protiv raka, pa je važno da pacijenti razgovaraju s lekarom pre nego što odluče da na bilo koji način promene ishranu u vreme lečenja“, kaže Martin Ledvik iz britanskog centra za istraživanje raka.

Neka druga istraživanja su pokazala da promene u ishrani mogu uticati na rast raka. Tako je devetgodišnja studija završena u 2017. pokazala da šećer može podstaći rast tumora u ćelijama kvasca (ali opet ne u ljudskim ćelijama). Ipak, nauka se razvija pa bi tako istraživanje sprovedeno na miševima možda moglo pomoći naučnicima u daljem radu.

Naučnici su utvrdili kod ljudi, da kada ćelije raka mogu da proizvode asparagin lakše, rak se može brže širiti, ali zasad ne znaju šta utiče na njihovu proizvodnju niti znaju najbolji način kako je usporiti. Kada to ustanove imaće tajnu za zaustavljanje i širenja raka.

Lek za lečenje leukemije zvan L-asparagin takođe ima potencijal usporavanja širenja raka dojke. Kada su miševi dobili taj lek koji blokira proizvodnju aminokiseline, lek je smanjio sposobnost raka dojke da se širi na druge delove mišjeg tela.

„Kada se sposobnost asparagina smanji, vidimo manji učinak na primarni tumor dojke, ali se umanjila sposobnost širenja tumorskih ćelija u druge delove tela“, kaže vođa studije sa Univerziteta Kembridž Greg Hanon.

Kada se bude znalo više o interakciji hemolekova i asparagina to bi moglo da dovede do dobijanja uspešnijeg koktela za lečenje raka dojke. Za sada, proučavanje asparagina moglo bi nam doneti terapiju, ali je važno napomenuti da to nije lek.

Kada bi lečenje raka bilo stvarno tako jednostavno kao isključivanje nekih

sastojke iz ishrane, naučnici bi verovatno već imali pravi odgovor, ali rešenje nije tako jednostavno.

Izvor: espreso.rs