DERMATOLOZI OTKRILI TAJNU: Da li maske za lice štete vašoj koži?

Često su žene nestrpljive ili jednostavno zaboravimo da skinemo masku za lice na vreme, jer ne vidimo ništa loše u tome da je ostavimo i malo duže.

Mislimo kako će tako možda imati još i bolji efekt za našu kožu. Niste u pravu. Nasuprot uvreženom mišljenju, ne činite ništa dobro ako masku za lice ostavite da stoji duže nego što je to preporučeno. Zapravo, velike su šanse da na taj način oštetite svoju kožu. „Razlog zašto na ambalaži maske za lice piše preporučeno vreme nakon koje treba da skinete je zbog sastojaka koji su u njoj“, objašnjava dermatolog Natalija Spirings.

Glavni sastojak koji je važan su kiseline jer su one osetljive na vreme. Ako ih ostavite da stoje duže nego što je navedeno mogu irititati kožu. To se odnosi na salicilnu kiselinu koja je česti sastojak u maskama i hijaluronsku kiselinu koja može biti u hidratantnim maskama. Takođe, maske od gline mogu isušiti vašu kožu ako ih ostavite da stoje predugo.

„Ako maska sadrži sastojke koji iritiraju, poput glicerinske kiseline to može uzrokovati dermatitis“, slaže se doktorka Deron Sekeran.

Taj sastojak možda neće iritirati kožu ako stoji kratko vreme, ali ako ga ostavite predugo može uzrokovati crvenilo i suvoću. Uvek držite masku preporučeno vreme i nakon skidanja maske naneti hidratantnu kremu kako biste izbegli bilo kakve iritacije. Dakle, osim ako na ambalaži maske ne piše da je ostavite da deluje preko noći, budite pametne i namestite alarm kako biste je na vreme skinule.

Izvor: kurir.rs