Deca nam najviše umiru od ovih vrsta kancera!

U Srbiji se svake godine kancer otkrije kod 314 dece uzrasta do 19 godina, a čak 50 njih godišnje izgubi bitku sa ovom bolešću. Porazna zvanična statistika govori da je čak dve trećine novoobolele dece od malignih bolesti – 63,4 odsto staro do 15 godina.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koji su objavljeni povodom 15. februara Međunarodnog dan dece obolele od malignih bolesti, mališane u našoj zemlji najčešće pogađaju tri grupe oboljenja – leukemije, tumori mozga i limfomi, i one čine gotovo polovinu svih malignih bolesti dečijeg uzrasta.

– Najčešći razlog smrtnog ishoda u dečjem uzrastu u Srbiji su leukemije, limfomi i tumori mozga. U proseku svake godine 50 dece uzrasta do 19 godina izgubi bitku sa ovom bolešću – navodi „Batut“.

Leukemije su najčešće maligne bolesti u dečijem uzrastu:

– U strukturi obolevanja u uzrastu do 15 godina one su činile 26,6 odsto, slede tumori mozga sa 18,6 odsto i limfomi sa 9,5 procenata. I u uzrastu do 19 godina najzastupljenije su bile leukemije sa 20,4 odsto, kao i mlađim uzrasnim grupama, slede tumori mozga sa 16,6 odsto i limfomi sa 12,1.

Ove godine Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar obeležiće se pod sloganom „Rano otkrivanje… veća šansa”, jer je najvažniji zadatak kako zdravstvenih radnika tako i šire društvene zajednice edukacija dece i adolescenata i njihovih roditelja kako u pogledu prevencije, prvenstveno sticanjem zdravih životnih navika, tako i u prepoznavanju ranih znakova upozorenja i simptoma malignih bolesti.

RANI ZNACI UPOZORENJA:

1. Bele tačkice u oku, nova razrookost, novo slepilo, izbočena očna jabučica

2. Kuglice u stomaku i karlici, glavi i vratu, udovima, testisima, žlezdama

3. Neobjašnjivo produžena temperatura preko dve nedelje

4. Neobjašnjiv gubitak težine, bledilo, umor, stvaranje modrica ili krvarenje

5. Bolovi u kostima, zglobovima, leđima, i lako nastali prelomi

6. Neurološki znaci: promena ili pogoršanje hoda, ravnoteže ili govora, glavobolja više od dve nedelje sa ili bez povraćanja, uvećanje glave.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar, uspostavila je 2002. godine Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja širom sveta, u kojem svake godine oboli više od 160.000 a umre više od 90.000 dece od nekog oblika raka.

Izvor: telegraf.rs